"Празнични мамурлук има сличне симптоме као омикрон"

Новости
Foto: Новости/илустрација

Доктор је открио кључне знакове који би могли сигнализирати да је ваш новогодишњи мамурлук заправо злокобнији напад омикрон соја.

Др Адам Капута из Лондона објаснио је да постоји потенцијал да се нова варијанта помијеша са мамурлуком због њених суптилнијих симптома.

Он је упозорио да Британци који се ујутру осећају "излупано" послије великог ноћног провода могу претпоставити да трпе посљедице алкохола.

Али знаци омикрона могу се "помијешати са мамурлуком“, објашњава он.

Доктор је рекао: "У ово доба године, људи уживају више него обично, а онда се пробудите се са осјећајем изнемоглости и претпостављате да је то само због алкохола."

Симптоми Омикрона "чини се да су разноврснији и потенцијално суптилнији од Делте", рекао је он, додајући да мутација може "да имитира" мамурлук, посебно у раним фазама.

Ове недјеље званичници су открили најчешће знакове које имају људи заражени омикроном, укључујући умор, главобоље, болове у мишићима и гребање грла.

Али др Адам каже да постоји неколико сигурних начина да се провјери да ли је то узроковано чашицом више или вирусом.

Главни показатељи

Главни показатељ је колико дуго трају симптоми, објашњава доктор. "Послије отприлике 24 сата, обично бисмо очекивали да се мамурлук смири и сви симптоми нестану – па ако ово потраје, вјероватније је да је то инфекција омикроном. Ако одмор, храна за понијети и лежање на софи побољшају ваше симптоме“, рекао је доктор, "вјероватно није омикрон.“

Такође је важно идентификовати симптоме који се разликују од оних које бисте очекивали од мамурлука.

Др Адам каже да људи треба да слушају своје тијело да би провјерили да ли се осјећају другачије. Ако примјетите необичне знакове или комбинације индикатора, "заиста је мудро" тестирати и изоловати се, додаје он.

"Дакле, ако сте заиста уморни од главобоље, а такође имате температуру и кашаљ, на примјер, онда се изолујте и урадите ПЦР“, објашњава он.

Кoментари др Адама долазе након што су стручњаци открили да сој производи симптоме који дјелују као обична прехлада.

Вријеме које је потребно да се симптоми Омикрона покажу након излагања може бити краће него код других варијанти, рекао је он.

Дакле, Британци који се заразе вирусом током ноћног изласка могу патити до сљедећег јутра.

Рекао је: "То би вас сигурно могло учинити уморнијим него што бисте били иначе, а такође знамо да главобоље од мамурлука могу бити прилично гадне. Мамурлук би у почетку могао да погорша или погорша симптоме, као двоструки ефекат код вируса."

Он је позвао Британце да буду опрезни и ако сумњају, да се одмах самоизолују и ураде тест.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана