Позитивни ефекти које парадајз има на здравље срца

ГС
Foto: Илустрација

Прехрана на биљној бази може помоћи у смањењу ризика од срчаних обољења.

Међутим, недавна анализа која је прегледала готово 100 студија открила је да одређене намирнице биљног поријекла могу имати посебно снажан учинак у умањивању ризика од различитих врста срчаних болести, преноси Кликс.

Према подацима Центра за контролу и превенцију болести, срчане болести водећи су узрок смрти у САД-у. У мета-анализи, која је објављена у кардиоваскуларном истраживању 6. јула, истраживачи с Универзитета у Напуљу истраживали су везу између ризика од срчаних обољења и начина исхране.

Прецизније, гледали су црвено месо, перад, јаја, млијечне производе, орахе и житарице. Као што се могло очекивати, кључни закључак је био да је конзумирање прехране богате поврћем и мало меса повезано с мањим ризиком од смрти од срчаних болести. Међутим, налази су отишли још даље - они су одредили специфичну храну која је помогла у смањењу ризика од коронарне болести срца (КБС) и кардиоваскуларних болести (КВБ).

"Што се тиче врста поврћа, велика у успоредби с ниском потрошњом зеленог лиснатог поврћа и парадајза повезана је са значајним 17-постотним, односно 10-постотним смањењем учесталости КБС", написали су истраживачи.

Овдје се мисли да када једете мање меса и повећате унос лиснатог зеленог поврћа и парадајза, смањујете ризик од срчаних обољења. Парадајз је богат антиоксидансом званим ликопен, за који се показало да побољшава васкуларну функцију и помаже у заштити од болести.

Замјена маслаца, богатог засићеним мастима, за нешто богато мононезасићеним мастима, попут маслиновог уља, такође може помоћи у смањењу ризика од срчаних обољења. У једној процјени, истраживачи су открили да је повећање потрошње маслиновог уља за само 5 грама (за контекст, кашика садржи 13,3 грама ) повезано са 7 посто смањења учесталости КБС, 4 посто смањења инциденције КВБ-а и 8 посто смањења смртности од КВБ-а.

Истраживачи су открили да је конзумирање најмање двије порције поврћа сваки дан повезано са до 34 посто мањим ризиком од смрти од срчаних болести, при чему зелено поврће и парадајз дају најпозитивније учинке.

Осим тога, смањење уноса и црвеног и другог прерађеног меса (сланине, пршута, саламе и кобасица) на мање од двије порције седмично такође може помоћи у заштити вашег срца. Смањење уноса алкохола може помоћи очувању здравља срца.

Из више разлога требате повећати потрошњу поврћа и провјерити изненађујуће нуспојаве његовог недовољног конзумирања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана