Повезаност тијела и ума: Разумијевање соматизације

Мр сци др мед Александар Пејић
Повезаност тијела и ума: Разумијевање соматизације

Педесетједногодишњи мушкарац дошао је код своје докторице породичне медицине жалећи се на бројне физичке тегобе и симптоме. Упркос бројним дијагностичким претрагама које су показале уредне резултате, пацијент је и даље осјећао бројне тјелесне тегобе.

Након дуготрајног испитивања, пацијент је коначно упућен на специјалистички преглед код психијатра, гдје му је постављена дијагноза генерализираног анксиозног поремећаја.

Ово је обољење које се лакше лијечи у раној фази, због чега је правовремена дијагноза од кључне важности.

Ово је класичан примјер соматизације, што је тенденција изражавања психичких тегоба кроз тјелесне симптоме.

Особе са соматизацијом често доживљавају соматске тегобе као одговор на различите психосоцијалне стресоре. Они траже медицинску помоћ због тих симптома, често одбијајући било какву дискусију о могућим психолошким узроцима, чак и када су симптоми повезани са непријатним животним околностима или догађајима.

Према доступним подацима, око 25-30 одсто особа које се јављају љекарима у примарној здравственој заштити пате од соматских тегоба које немају јасну органску основу. Основна одлика ових поремећаја јесте присуство учесталих жалби на тјелесне симптоме који немају физичку основу или се не могу објаснити регистрованим соматским обољењем.

Особе са овим поремећајем често су увјерене да болују од неке тјелесне болести која им још увијек није дијагностикована, и захтијевају додатна медицинска испитивања упркос негативним резултатима и разувјеравању љекара.

Понекад је пут до прихватања праве дијагнозе дуг и праћен многобројним, често непотребним претрагама. Међутим, када се прихвати чињеница да психичка обољења могу имати соматске манифестације, пут до изљечења постаје отворен.

Уколико ви или неко из вашег блиског окружења има исте или сличне симптоме, савјетујемо да се обратите здравственој установи и закажете преглед специјалисте психијатрије.

(Аутор је специјалиста психијатрије)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана