Повећава се број жена које не могу планирати породицу

Срна
Повећава се број жена које не могу планирати породицу

ЊУЈОРК - Агенција УН за заштиту сексуалног и репродуктивног здравља (УНФПА) објавила је податке истраживања, према којима се усљед пандемије Ковида-19 и даље нагло повећава број жена које немају приступ планирању породице и које се суочавају са родно заснованим насиљем и другим штетним појавама.

Истраживање открива огроман утицај Ковида-19 на жене паралелно са повећањем прекомјерне оптерећености здравствених система, затварањем установа или њиховим пружањем ограниченог броја услуга женама и дјевојкама, док многе одлучују да прескоче важне здравствене прегледе због страха да ће се заразити вирусом корона.

Истраживање је показало да прекиди у глобалним ланцима снабдијевања могу резултирати знатним недостатком контрацептивних средстава, док се током дугог периода у којем су жене затворене у кући очекује нагли пораст случајева родно заснованог насиља.

“Нови подаци показују катастрофалан утицај који би ковид-19 могао ускоро имати на жене и дјевојке широм свијета. Пандемија продубљује неједнакости, док за милионе жена и дјевојака постоји опасност да више неће бити у могућности планирати породицу и заштитити своје тијело и здравље”, изјавила је извршни директор УНФПА Наталиа Канем.

Она је истакла да репродуктивно здравље и права жена морају бити заштићени по сваку цијену, те да се пружање услуга мора наставити, потрепштине бити испоручене, а угрожени заштићени и подржани.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана