Повећајте производњу колагена: Како избрисати боре без бацања новца

ГС
Foto: Илустрација

Најважнији протеин одговоран за нашу младост је колаген.

Његова количина почиње да се смањује са годинама, а томе доприносимо и сами: једемо слаткише, сунчамо се, мало се крећемо. Али можете повећати производњу овог протеина уз помоћ најједноставнијих производа.
Гдје још има колагена
Осим тога, производњу колагена промовише витамин Ц, који је богат бобицама и лиснатим зеленилом; цинк – има га доста у сјеменкама бундеве; сумпор – налази се у бијелом луку и неопходан је да тијело синтетише везивно ткиво, благотворно дјелује на стање косе и ноктију. И не одустајте од јагода, боровница, малина и купина – богате су елагинском киселином, која штити колаген од разградње.

Јаја
Садрже аминокиселине глицин и пролин, које су укључене у производњу колагена. Да не помињемо чињеницу да су јаја по својој нутритивној вриједности готово идеалан производ.

Пилећа супа
Гвинет Палтро није толико погријешила када хвали бујон од костију, основу њене исхране. Чорба припремљена на крилима, леђима, шапама садржи колаген и хијалуронску киселину, као и корисне елементе у траговима – згушњавају кожу.

Риба
Морски колаген је један од најкориснијих. Концентрисан је у костима, кожи и крљуштима, па ће бити кориснаа чорба од цијеле рибе.

   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана