Посљедице дјелују безазлено, а опасне су ако сте имали блажи облик короне, можете имати овакве компликације

Курир
Foto: pixabay

Омикрон, једна од посљедњих варијанти корона вируса, углавном даје лакше клиниче слике, а већина обољелих има веома благе симптоме или су асимптоматски случајеви, кажу љекари.

Међутим, они упозоравају да то не значи да не постоји ризик од комликација инфекције овим сојем.

Омикрон, као и претходне варијанте ковида, може озбиљно да оштети крвне судове, упозорио је алерголог и имунолог спец. др Владимир Болибок.

– Блага форма инфекције коронавирусом, коју најчешће изазива омикрон, не значи да ће све бити лако, глатко и да ће проћи без икаквих компликација. Као и свака друга варијанта корона вируса, омикрон изазива прилично озбиљне промјене на унутрашњости крвних судова – казао је др Болибок за Мондо.

Према његовим ријечима, након опоравка од благе инфекције коронавирусом могу да се развију озбиљни поремећаји у систему коагулације крви.
 Прије свега, такав сценарио пријети старијим људима. Већ након што прођу температура и симптоми акутне респираторне вирусне инфекције, могу да се јаве компликације. Не смијемо заборавити да се код инфекције короном јављају тромбови. Што је особа старија, већа је вероватноћа да ће развити тромбозу, јер се повећава згрушавање крви. Са годинама, стање артерија и вена није баш добро, а корона се наслања на то – објаснио је имунолог, пише Курир.

Он је открио који то знакови указују на повећан ризик од појаве тромбозе.

– Треба обратити пажњу на симптоме као што су изненадни бол у рукама или ногама, грчеви мишића, чешће у ногама, отицање ногу, појава венске мреже. Доказ плућне емболије може бити појава кашља који се често јавља након опоравка од ковида. Поремећаји у циркулацији, код инфекције делтом, често су доводили до погоршања вида, а након омикрона таква компликација је исто честа. Појављује се тромбоза мрежњаче. Пацијенти се често жале на бол у очима, да не могу да “изоштре” слику, појављују се флеке. Овај симптом је био типичан за делта сој, али се често јавља и код омикрона – рекао је др Болибок и додао да на овакве посљедице нису имуни ни асимптоматски случајеви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана