Пораст меланома код мушкараца, смртност велика: Један комад одјеће смањује ризик

ГС
Foto: Илустрација

Стопе смртности од рака коже су се утростручиле међу мушкарцима у посљедњих 50 година.

Добротворна организација "Cancer Research UK" утврдила је да је од 1972. године смртност од меланома порасла за 219 одсто код мушкараца, у поређењу са повећањем од 76 одсто код жена.

Ова добротворна организација вјерује да би пораст броја јефтиних аранжмана за љетовање могао да буде фактор, јер су људи изложени јачем УВ зрачењу у сунчанијим земљама.

Мушкарци имају 69 одсто већу вјероватнотноћу да ће умријети од рака коже сваке године него жене. Готово 17.000 нових случајева меланома дијагностикује се у Уједињеном Краљевству сваке године, што га чини првим најчешћим раком, с око 2.000 смртних случајева годишње, како пише Дејли мејл.

Зашто постоји толика разлика између полова?

Истраживање је утврдило да се рак коже најчешће појављује на торзу мушкараца, у односу на друге дијелове тијела. Међутим, стручњаци такође кажу да су мушкарци уопштено увјерени и самопоуздани по питању отпорности на опасност од сунца, стога би то могао бити један од важних фактора, преноси Б92.

Стопе преживљавања зависе од тога када је рак коже дијагностикован.

"Cancer Research" је издао своје упозорење у ишчекивању хиљаде британских мушкараца без мајица који ће ових дана похрлити на море и у паркове како би уживали у најављеном топлијем времену.

Мишел Мичел, главна извршна директорка "Cancer Research UK", рекла је: "Сви морамо предузети кораке како бисмо се заштитили од штетних УВ зрака. Изгорјети на сунцу само једном сваке двије године може утростручити ризик од рака коже."

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана