Помоћ при мршављењу: Започните јутро с ова три здрава угљикохидрата

G.S.
Foto: Илустрација

Доручак се сматра најважнијим оброком у дану, а посебно требате обратити пажњу на угљикохидрате које уносите.

Започињање дана са здравим угљикохидратима може значајно утјецати и на управљање шећером у крви и на циљеве мршављења.

Сложени угљикохидрати, који се налазе у храни као што су цјеловите житарице, махунарке и воће и поврће богато влакнима, играју кључну улогу. Ови угљикохидрати се пробављају спорије од једноставних шећера, што доводи до постепеног ослобађања глукозе у крвоток.

Ово равномјерно ослобађање помаже у стабилизацији разине шећера у крви, што је кључно за особе с инзулинском резистенцијом или дијабетесом, те подржава цјелокупно метаболичко здравље. Штавише, сложени угљикохидрати, богати дијеталним влакнима, потичу ситост и смањују жудњу за храном, помажу у контроли порција и потенцијално смањују укупни унос калорија.

Овај уравнотежени приступ не само да подржава одрживе напоре за мршављење, већ и побољшава цјелокупно благостање пружајући трајну енергију и промовирајући осјећај ситости током јутра и послије, преноси Кликс.

Бобичасто воће

Иако се бобичасто воће обично не сматра уобичајеним извором угљикохидрата - оно је најбољи избор међу здравим угљикохидратима за особе с инзулинском резистенцијом. Препуно укуса, разноврсности и нутритивних предности, бобичасто воће је диван додатак вашој исхрани.

Нутриционисти наглашавају да је бобичасто воће „препуно влакана и антиоксиданса“, што их чини моћним савезником у промовирању оптималне контроле шећера у крви.

Било да се додаје у здјелу јогурта, помијеша у смоотхие, посипа зобеним пахуљицама или једе као грицкалица са шаком индијских орашчића, бобичасто воће нуди укусно и хранљиво рјешење за задовољење ваших жеља за слатким, а истовремено подржава ваше здравствене циљеве.

Квиноја

Позната као суперхрана, истиче се као фантастична здрава опција угљикохидрата. Ова цјеловита житарица је уз то добар извор влакана и протеина за оптималну контролу шећера у крви.

Заиста, осим влакана, квиноја је одличан извор протеина, који садржи свих девет есенцијалних аминокиселина. Протеин је познат по својој улози у промицању ситости и очувању чисте мишићне масе током мршављења. Укључивањем квиноје у оброке можете побољшати њихов укупни унос протеина, што помаже у одржавању здравог метаболизма и подржава напоре за мршављење.

Банане

Ово су сложени угљикохидрати и чине много сјајних ствари за вас, као што је тренутно уклањање натеченог стомака. Не само да воће повећава бактерије које се боре против надимања у желуцу, већ је и добар извор калија, који може помоћи у смањењу задржавања воде. Банане су богате глукозом, лако сварљивим шећером, који даје брзу енергију, а њихов висок садржај калија помаже у спрјечавању грчева у мишићима током вјежбања.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана