Подмлађивање женске коже као лијек за болести старења

Срна
Foto: Илустрација

КЕМБРИЏ- Истраживачи су подмладили ћелије коже педесеттрогодишњакиње тако да су постале еквивалентне оним код дјевојке од 23 године.

Научници са Кембриџа вјерују да могу да ураде исто са другим ткивима у тијелу.

Крајњи циљ је да се развију третмани за болести повезане са старењем, као што су дијабетес, обољења срца и неуролошки поремећаји.

Технологија је изграђена на техникама кориштеним за стварање клониране овце Доли прије више од 25 година.

Шеф тима, професор Волф Рајк, са института Бабрахам у Кембриџу, рекао је за Би-Би-Си да се надају да би се та техника на крају могла користити како би људи дуже били здравији како буду старили.

"Сањали смо о оваквим стварима. Многе уобичајене болести се погоршавају са годинама и размишљати о помагању људима на овај начин је супер узбудљиво", рекао је он, пренио је Би-Би-Си.

Рајк је ипак нагласио да је рад, који је објављен у часопису "еЛајф", у веома раној фази, те да је потребно ријешити неколико научних проблема прије него што се пресели из његове лабораторије у клинику.

Међутим, први пут демонстрација да је подмлађивање ћелија могуће представља критичан корак напријед, рекао је он.

Поријекло ове технике потиче из деведесетих година прошлог вијека, када су истраживачи са Института Рослин, недалеко од Единбурга, развили методу претварања ћелије одрасле коже узете од овце у ембрион. То је довело до стварања клониране овце Доли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана