Под стресом сте? Можда то и није тако лоше

Agencije
Под стресом сте? Можда то и није тако лоше

Како свједочи један лекар из Оксфордшира у Енглеској, стрес у озбиљној ситуацији помаже како бисте се усредсредилии на проналажење брзих решења.

Наравно, превише стреса у деликатној ситуацији доводи до закрчења когнитивних процеса мозга, тако да је граница између његове делотворности и штетности врло танка.

Постоје људи који тврде да су под притиском дјелотворнији на послу, али поставља се питање која количина стреса је заправо корисна.

Принцип у психологији који носи назив Џеркс-Додсонов закон налаже да пораст адреналина, односно, осећаја узбуђења, пре обављања важног задатка, било да је реч о послу, испиту на факултету, утакмици, квалификација у случају спортиста, може бити кључан подстицај за његово успешно извршење.

Закључак је да се надражајем ваше способности унапређују, али само до одређене тачке. У физиолошком смислу ти се надражаји могу односити на убрзан рад срца, повећан проток крви кроз мозак или одређену групу мишића, те ослобађање глукозе као горива, што може бити корисно у случају кризне ситуације или као одговор на примамљив изазов.

Ипак, овај психолошки принцип има и својих пропуста, судећи по критичарима. Колико је притисак погодан по учинак особе, зависи и од њеног менталног склопа. Неки људи, такозвани песимисти, реагују на притисак јер су делотворнији када се помало брину. С друге стране, има појединаца који процветају тек онда када им је пружен подстицај.

Подразумева се да било која врста стресног притиска на дуже стазе није погодна, али постоје и појединци који су зависни о њему јер су навикли да само онда буду мотивисани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана