Пљувачка открива ризик од рака и срчаног удара

Анадолија
Пљувачка открива ризик од рака и срчаног удара

Аустралија је прва земља која је увела бесплатан DNK тест за своје грађане - циљ је превенција најтежих болести.

Аустралија је прва у свијету покренула превентивни ДНК скрининг за откривање рака и срчаних болести, објавио је Моnash Универзитет, преноси Анадолија.

Пројекат који је покренула Школа за јавно здравство и превентивну медицину Моash, за који тврде да је прва студија ДНК скрининга на ризик, обухватиће најмање 10.000 људи у добу од 18 до 40 година.

"Млади Аустралијанци сада могу приступити бесплатном DNK тесту пљувачке како би сазнали да ли се суочавају с повећаним ризиком од неких карцинома и срчаних болести које се могу спријечити или лијечити ако се открију на вријеме", наводи се у саопштењу универзитета.

То је прва у свијету превентивна студија осмишљена посебно за процјену популације кроз национални здравствени систем.

Тест је бесплатан и укључује стављање узорка пљувачке у малу епрувету примљену поштом и враћа се у коверти с плаћеном поштарином, наводи се у саопштењу и додаје да се заинтересовани могу регистровати на web страници универзитета.

"Надамо се да ћемо идентификовати оне који су у опасности док су млади и здрави, а не накнадно и оснажити их да доносе боље одлуке о свом здрављу", рекао је ванредни професор Паул Лацазе.

Додао је да би се раним откривањем и превенцијом рака и срчаних болести неким људима могао спасити живот.

Према његовим ријечима, пружање генетског тестирања само на основу породичне историје није довољно јер до 90 одсто оних са високим ризиком у општој популацији није идентификовано тестирањем заснованим на породичној анамнези.

"Већина људи не сазна за свој генетски ризик све док не буде прекасно, као након што се дијагностикује неизлечиви рак или срчани удар. Желимо то промјенити", рекао је Лацазе.

Универзитет наводи да ће онима за које се током тестирања утврди да су под високим ризиком бити понуђено савјетовање и мјере превенције, попут редовних скенирања и прегледа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана