Пет здравствених предности бијелог лука: Ево шта се дешава у тијелу када једемо ово поврће

Г.С.
Foto: Илустрација

Када вируси владају, важно је да ојачамо организам, а најбољи начин за то је квалитетан сан, исхрана, физичка активност и наравно здрава исхрана.

Једна од веома здравих намирница која има многе бенефите за здравље је и бијели лук.

Истраживања показују да бијели лук може имати многе здравствене предности, као што је заштита од обичне прехладе али и способност да снизи крвни притисак и ниво холестерола, преноси Курир.

Препоручљиво је јести најмање шест чена бијелог лука недељно, јер добро дјелује на срце, а ево шта се дешава у тијелу након једења бијелог лука.

Током првог сата: Лук се пробавља у желуцу и постаје идеална храна за организам

Шест сати након јела: Активира се процес сагоревања ускладиштених масти у тијелу

Послије седам сати: Лук има антибактеријски ефекат на крвоток

Такође, ово поврће има и многе здравствене бенефите а ово су само неки, према магазину Хелтлајн:

Бијели лук садржи једињења са корисним својствима по здравље - Научници сада знају да је већина здравствених предности бијелог лука посљедица стварања једињења сумпора када сјечете, згњечите или жваћете чен бијелог лука. Једињења сумпора из бијелог лука улазе у ваше тијело из дигестивног тракта.

Затим путују по цијелом тијелу, вршећи снажне биолошке ефекте.

Бијели лук је веома хранљив, а има врло мало калорија - Бијели лук је добар извор неколико хранљивих материја, посебно мангана, витамина Б6, витамина Ц, селена и влакана.

Бијели лук може помоћи у заштити од прехладе - Истраживање из 2016. сугериша да екстракт старог белог лука (АГЕ) може ојачати ваш имуни систем. 

Студија је открила да су људи који су узимали АГЕ додатке током 3 месеца током сезоне прехладе и грипа имали мање озбиљне симптоме и мање дана изостајања из школе или посла. Друга истраживања сугеришу да једињења у бијелом луку могу имати антивирусна својства. 

Поред јачања вашег имунолошког система, може помоћи у спречавању вируса да уђу у ћелије домаћина или да се реплицирају у вашим ћелијама.

 

Активна једињења у белом луку могу смањити крвни притисак - Мета-анализа студија из 2020. године показала је да додаци белог лука смањују крвни притисак код људи са високим крвним притиском. 

Истраживачи су повезали овај ефекат са 16-40% смањеним ризиком од кардиоваскуларних догађаја.

Анализа је примјетила да је ефекат бијелог лука сличан неким лијековима за крвни притисак, али са мање нежељених ефеката.

Бијели лук побољшава ниво холестерола, што може смањити ризик од срчаних обољења - Преглед истраживања из 2018. сугерише да бијели лук може да смањи укупни и ЛДЛ (лош) холестерол. 

Аутори препоручују да људи са високим холестеролом једу више бијелог лука, али упозоравају да је потребно више истраживања да би се потврдили њихови налази. 

Према истраживању из 2016, узимање суплемената белог лука дуже од 2 месеца може смањити ваш ЛДЛ до 10%. 

Истраживачи су примјетили овај ефекат код људи са благо повишеним нивоом холестерола.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана