Пет уобичајених стања која саботирају губитак килограма

Г.С.
Пет уобичајених стања која саботирају губитак килограма

Многе студије су показале да је наше ментално здравље уско повезано са губитком тежине, а одређени услови могу додатно отежати ионако захтјеван процес губитка вишка килограма.

Како преноси „Сан”, доктор Џеф Спирс тврди да када одлучимо да смршамо, наш фокус је у већини случајева на храни и вјежбању, док прва ствар коју треба да урадимо јесте да проверимо своје ментално здравље.

Било да имамо премало или превише килограма, истраживање Свјетске здравствене организације показује да наша тежина утиче на наше физичко и ментално благостање више од било ког другог фактора.

Прекомјерна тежина или гојазност су повезани са више смртних случајева широм свијета него недовољно килограма, што је један од главних разлога зашто многи од нас желе да постигну здраву тјелесну тежину.

Али ако смо пробали здраву исхрану, планове исхране и програме вјежбања и још увијек имамо проблема са губитком тежине, љекари кажу да би требало да провјеримо наше ментално здравље. Др Спиерс размишља на исти начин.

- Веза између расположења, емоционалног благостања и тјелесне тежине је јака, и ако не превазиђемо ове психолошке баријере, блокирамо пут до здраве тежине прије него што је и почео. Први корак ка постизању здраве тјелесне тежине је да обезбиједимо здрав дух тако што ћемо идентификовати све проблеме - објашњава он, откривајући које препреке менталног здравља нас спречавају да скинемо килограме.

Према др Спиерсу, уобичајена стања која саботирају наш губитак тежине укључују негативну слику о тијелу, односно недостатак самопоуздања, емоционално преједање, депресију или анксиозност, стрес и недостатак сна.

Како објашњава доктор, свака од ових ствари утиче на функционисање организма, тачније на метаболизам, доприноси преједању и тиме на одређени начин саботира мршављење, преноси Индекс.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана