Пет техника за избацивање воде из уха

ГС
Пет техника за избацивање воде из уха

Управо сте завршили с пливањем, роњењем или туширањем. Одједном осјећате онај познати осјећај као из дјетињства – звукови су пригушени, а у уху се налази "балончић" воде.

Вјероватно најпопуларнија техника је скакање на једној нози. Иако изгледа банално, у већини случајева ово може да буде довољно за избацивање воде из уха. Без обзира на то који начин користите, важно је имати на уму да не треба занемаривати стање мислећи да ће "само проћи". Наиме, вода у уху може да изазове иритацију, упалу, па чак и болну инфекцију познату као "пливачко ухо".

Створите вакуум у уху

На ухо у којем се налази вода прислоните длан и лагано притисните. Овај поступак ствара вакуум који повлачи воду напоље. Поновите поступак док не постане дјелотворан. За чишћење спољашњег дијела уха користите памучни штапић и пажљиво уклоните воду која је изашла. Препоручује се и масажа уха у смјеру казаљке на сату.

Користите гравитацију

Окрените главу тако да је ухо с водом окренуто према горе. Укапајте неколико капи воде у ухо, сачекајте неколико секунди, а затим брзо окрените главу на супротну страну тако да је ухо с водом окренуто према доље. Препоручујемо да легнете на јастук на којем ћете прислонити ухо с водом. Останите тако неколико минута и сила гравитације ће извући воду напоље.

Жваћите/зијевајте

Жваћите или симулирајте жвакање како бисте покренули кости вилице које се налазе близу уха. Зијевање има исти ефекат: ствара се притисак у средњем уху и сужава се ушни канал.

Осушите ухо

Осушите ухо користећи фен за косу. За неке људе ово је провјерена метода. Укључите фен на најслабији ниво топлог ваздуха и поставите га најмање 30 центиметара од уха. Када почнете да осјећате да вода излази из уха, знаћете да је ова метода за вас ефикасна. Ако вам више одговара хладан ваздух, слободно га намјестите. Важно је избјегавати врућ ваздух.

Валсалва маневар

Ово је провјерена метода за избацивање воде из уха. Дубоко удахните и затворите уста и нос. Затим лагано покушајте да испустите ваздух из затвореног носа с циљем регулисања притиска. Благи праскави звук је знак да сте добро обавили овај маневар и да је Еустахијева туба проходна. Водите рачуна да не дувате превише јако, јер може доћи до оштећења бубне опне.

Шта не треба радити

Никако не гурајте у ухо памучне штапиће, прст или неки други предмет. То може само да погорша ситуацију и изазове развој бактерија. У још горој варијанти можете да повриједите спољашње ухо или пробушите бубну опну.

Када посјетити љекара

Вода у уху обично нестаје без лијечења. Међутим, ако и после три до четири дана још увијек осјећате воду у уху или имате симптоме упале, обавезно посјетите љекара. Ако је ухо отечено или упаљено, вјероватно је дошло до инфекције која може да постане озбиљна ако се правилно не лијечи. Љекар ће вам прописати лијекове за сузбијање инфекције и ублажавање болова, преноси "Курир".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана