Пет симптома откривају да ли имате повишен шећер у крви

ГС
Foto: Илустрација

Често повезан са дијабетесом, ако се не лијечи, може повећати ризик од срчаних болести, можданог удара, проблема са видом, болести бубрега, нервних проблема и још много тога. Ево симптома високог шећера у крви које никада не би требало да занемарите.

Висок ниво шећера у крви, познат и као хипергликемија, резултат је превелике количине шећера у крви због недостатка инсулина у телу.

Ако осјећате неуобичајено повећање глади, разлог може бити висок шећер у крви. "Чак и након што поједете, можда ћете и даље осјећати велику глад", кажу стручњаци.

То је зато што ваши мишићи не добијају енергију која им је потребна из хране; инсулинска резистенција вашег тела спречава да глукоза уђе у мишиће и обезбеди енергију. Стога, мишићи и друга ткива шаљу поруку 'глади', покушавајући да добију више енергије у тијело.

Да ли сте одједном примкетили да морате да пишките много више него обично?

Појачано мокрење - такође познато као полиурија - повезано је са високим шећером у крви и дијабетесом.

"Када дијабетес подиже ниво шећера у крви, ваше тијело можда неће моћи да врати сву глукозу када прође кроз бубреге. Умјесто тога, ваше тијело ће покушати да се ослободи вишка тако што ће производити више урина", каже Мери Џонсон , директор за квалитет и образовање за дијабетест.

Немојте да игноришете необјашњив губитак тежине - то би било повезано са високим шећером у крви.

"Када некоме поставимо дијагнозу, претпостављамо да је вјероватно већ имао дијабетес око пет година", каже ендокринолог Кевин Панталоне.

"Често се дешава да људи минимизирају симптоме или их рационализују и они се погоршавају док не постану довољно озбиљни да морају некога да виде. Имају прекомјерни губитак тежине или су заиста уморни од мокрења целе ноćи."

Уморни сте све вријеме?

Можда бисте жељели да провјерите ниво шећера у крви. "Нема сумње да флуктуације нивоа шећера у крви могу изазвати умор", наводи "Diabetes Care Canada".

"Када вам је шећер у крви превисок, на примћер, крв не може да циркулише тако ефикасно и ваше ћелије не добијају кисеоник и хранљиве материје које су им потребне за оптимално функционисање. Висок шећер у крви такође може да изазове упалу. Ово заузврат ослобађа ћелије које се називају моноцити у мозак изазивају умор. Слично, ако вам је шећер у крви пренизак, ни ваше ћелије не добијају довољно горива да раде добро, што утиче на нивое енергије."

Прекомjерна жеђ је један од главних симптома дијабетеса.

"Без обзира колико пијете, осјећате се као да сте и даље дехидрирани", кажу стручњаци , а преноси Eat This Not That.

Ваша ткива (као што су ваши мишићи) су, у ствари, дехидрирана када има превише глукозе (шећера) у вашој крви. Ваше тијело повлачи течност из ткива како би покушало да разблажи крв и супротстави високу глукозу, тако да ће ваша ткива будите дехидрирани и шаље поруку да треба да пијете више, преноси Б92.

Ово је такође повезано са појачаним мокрењем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана