Пет разлога зашто ваша дјеца одбијају храну

ГС
Foto: Илустрација

Свакодневно одбијање хране код дјеце стресно је за родитеље.

Одбијање хране најчешће буде приликом сервирања нових намирница, али није искључено одбијање хране ни приликом сервирања познатих оброка.

Проблем с којим се родитељи свакодневно сусрећу код дјеце је одбијање хране. Да бисте помогли дјеци која одбијају јести, морате пронаћи узроке, јер свакодневно одбијање хране може лоше дјеловати на њихов развој.

Један од најчешћих разлога одбијања хране су рефлукс киселине и затвор. Иако рефлукс киселине најчешће виђамо код беба, нису искључена ни код дјеце. Други разлози који могу бити узроци су пробавне сметње, као што су алергије и осјетљивост на храну, одгођено пражњење желуца, еозинофилни езофагистис и физичке абнормалности у грлу, устима или цријевима.

Знакови који упућују на ове проблеме код дјеце су једење малих порција, отежано гутање, бацање хране коју иначе воле, изражена потреба за текућинама и задржавање хране у устима.

Други најчешћи разлог одбијања хране је осјетилни процес. Уколико се дјетету не свиђа окус или структура хране у руци, неће хтјети јести. Индикације да дијете одбија храну због осјетилних процеса јесу мирис, структура или окус хране.

Орална моторика је трећи разлог зашто дјеца одбијају храну. Иако је жвакање једна од урођених вјештина, она није развијена једнако код сваког дјетета. Знакови који упућују на овај проблем су свакако гушење храном, скупљање хране у устима, потреба за меканом храном и текућинама.

Четврти разлог је неуспостављена рутина. Без рутине, дјеца често имају одвојене оброке од породице и због тога једу мање оброке. Потребно је обратити пажњу када дјеца једу и понудити им више избора.

Пети разлог који родитељи наводе као најчешћи је анксиозност према храни. Узроци су лош однос према храни у ранијој доби као што су пробавне сметње и негативних искуства приликом конзумирања одређене хране. У овом случају дијете ће рећи да се плаши одређене хране како се не би угушило.

Без обзира на разлог због којег дијете одбија јести, важно је да родитељи не врше притисак приликом оваквих ситуација, преноси Кликс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана