Пет разлога да сваки дан одете у природу

ГС
Пет разлога да сваки дан одете у природу

Познато је да је природа велики исцелитељ. Но, никада није наодмет то поновити и подсjетити се на које све начине она утиче на нашу добробит. Ми смо издвојили пет, али вjерујемо да се ту списак разлога не завршава.

 1. Смањује стрес

Само проматрање природе смањује ниво стреса. Истраживања су показала да време које проводимо у природи сузбија лучење хормона стреса. Ако немате времена да сваки дан боравите у природи, креирајте такву атмосферу код куће. Истраживања спроведена у канцеларијама, болницама и школама показала су да биљке у просторији већ утичу на смањење стреса.

2. Ублажава бол

Природа нам помаже да ублажимо бол. У једној студији научници су проучавали пацијенте који су имали операцију жучне кесе. Половина је током опоравка имала поглед на дрвеће у соби, а друга половина није. Показало се да пацијенти с погледом на природу лакше подносе бол и брже се опорављају.

3. Побољшава расположење

Природа такође позитивно утиче на расположење. У једном истраживању, 95% учесника потврдило је да им се расположење побољшава када су у природи. Од стања као што су: тескоба, туга, разочарање, осећали су се мирније и уравнотеженије окружени зеленилом.

4. Изоштрава концентрацију

Посматрање природе може побољшати нашу концентрацију. Људи сами доживљавају природу као нешто занимљиво, па се лакше усредсређујемо на све што доживљавамо у природи. Фокусирајући се на природу, омогућујемо нашим мислима да се лакше усмере на свакодневне задатке. Чак и код деце с поремећајем пажње и хиперактивношћу, показало се да време у природи побољшава концентрацију.

5. Јача физичко здравље

Наравно, природа позитивно утиче и на наше телесно стање. Када проводимо време у природи, снижава нам се крвни притисак, смирују откуцаји срца и напетост мишића, а смањује се и лучење хормона стреса. Све наведено повољно делује на наше органе и читав организам.

Не заборавите да сваки дан проведете неко време у природи. Учинићете велику услугу свом телу, расположењу и општем благостању.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана