Пет правила за избјегавање преједања током ПМС-а

ГС
Foto: Илустрација

Предменструални синдром може изазвати много непријатности за жену, од погоршања расположења до осјећаја умора, губитка снаге и неодољиве жеље да стално једе.

Често тијело замијени жену својом израженом жељом за брзом храном, показујући тако симптоме ПМС-а.

Као што знате, жудња за неконтролисаном апсорпцијом хране узрокована је смањењем нивоа хормона серотонина, који је одговоран за добро расположење, задовољство и смиреност. Током менструалног периода, женско тијело доживљава стрес, односно ниво овог хормона нагло опада, а најлакши начин да га подигнете је да се почастите нечим слатким.

Пратите дневни унос калорија

Нутриционисти и гинеколози препоручују повећање уноса калорија за 100-200 калорија. Вриједи додати више здравих масти у своју исхрану, као што су авокадо, јаја, свјежи сир и путер - дуже ћете се осјећати сити, па ћете тако преломити чоколадну ужину. У овом тешком периоду за жену, тијело задржава воду, па треба избјегавати димљено месо и слану храну. Једите храну богату калијумом, који се налази у поврћу и зеленилу.

Једите прави шећер

Како не бисте доживели јак стрес, нутриционисти ипак препоручују да се размазите нечим укусним, чиме се повећава ниво серотонина кроз потрошњу глукозе. Али, да не бисте добили превише, најбоље је дати предност воћу, малој количини црне чоколаде или меда.

Једите више сира, рибе и орашастих плодова

Храна која садржи триптофан помоћи ће у борби против стреса. Ови укључују сир, масну рибу, орасе, ћуретину, љешнике, плодове мора.

Узмите витамине и пијте биљни чај

Витамини Е, Ц, Б и магнезијум ће помоћи да се надокнаде недостајуће супстанце у тијелу. Међутим, прије него што узмете овај комплекс, вриједи се консултовати са својим љекаром. Чајеви од природног биља помоћи ће да се носите са лошим здрављем, стресом, па чак и несаницом. На примјер, чај од камилице ће помоћи да се смањи нелагодност или бол у доњем дијелу стомака, а децокција матичњака помаже у смањењу стреса и борби против раздражљивости.

Пронађите алтернативу

Поред уноса хране, ниво серотонина у тијелу може се повећати лаганим вјежбањем. То може бити истезање или јога. Пронађите алтернативну активност, попут сликања, медитације или гледања филма уз шољицу биљног чаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана