Пет напитака узрокују главобољу, један пијемо сваки дан

ГС
Foto: Илустрација

Главобољу могу да узрокују различите ствари: стрес, алергија, дехидратација, па чак и исхрана. Иако постоје методе лијечења главобоља, оне су сметња, поготово ако се стално понављају. Не само да могу да вам поремете дан и ноћ, већ због њих можете да се осећате ошамућено и дезорјентисано.

Ако се главобоља непрестано враћа, можда је вријеме да промијените неке своје свакодневне навике. Нутриционисткиња Сиднеј Грин за открива да и нека пића могу да узрокују главобољу.

Енергетска пића

Према Грин, многа енергетска пића пуна су доданих шећера, кофеина и додатака за које се сматра да подижу енергију.

"Иако ће вам таква пића можда дати подстицај за сат или два, пад енергије који ће услиједити након тога може довести до главобоље и умора због дехидрирајуће природе кофеина и шећера", појаснила је.

 

Пиво и вино

"Сваки алкохол је диуретик, што значи да подстиче губитак воде и електролита", истиче Грин.

Међутим, за разлику од жестоких пића којима се може додати лед пиво и вино могу имати већи диуретски потенцијал. То може да доведе до дехидрације и главобоље.

 

Воћни сокови

"Воћни сокови могу да буду врло богати шећером, што има директан утицај на нервни систем", каже Грин и додаје да ће испијање самог сока (без хране или друге течности) узроковати брз пораст и пад шећера у крви. Брза флуктуација шећера у крви вјероватно ће подстаћи главобољу.

Савјет је да бирате хладно цијеђени сокови направљене углавном од поврћа, који имају више влакана и мање шећера од воћа. Пазите само да не садрже додане шећере. Једини састојци требају бити воће и поврће без пунила или конзерванса.

 

Кафа

Ако сте навикли на јутарњу дозу кофеина, можда ће вам требати да бисте могли функционисати остатак дана. Међутим, пијење превише каве има и лоше стране.

"Једна шољица кафе заправо може да помогне код главобоље, али више од једне шољице може да буде рецепт за јаку главобољу", тврди Грин.

Нутриционисткиња појашњава да кофеин сужава крвне судове. Како кофеин напушта тијело, узроковаће ширење крвних судова. Затим све већи притисак крвотока може изазвати главобољу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана