Пет напитака уз које никад не треба да пијете лијекове

ГС
Foto: Илустрација

Ако пијете лијекове против болова или неке друге таблете, можда сте заборавили да постоје неке ствари уз које их никад не бисте требали пити.

Сви лијекови долазе са упутсвом које би требало да прочитамо. У њима је наведен најбољи начин узимања лијека, као и савјет треба ли да се попије на празан желудац или уз храну.

Уопштено, у упутствима стоји и да се лијек попије са водом, па ће већина то и учинити, али често ћемо посегнути за првом ствари која нам се нађе при руци.

Но стручњаци кажу да постоји пет пића које треба да избјегавамо уз лијекове.

То је зато што та пића могу да повећају вријеме разградње лијека, што би могло да значи да ће лијек почети да се "топи"" прије него што тијело успије правилно да га апсорбује.

Студија објављена у Saudi Pharmaceutical Journal посматрала је ефекте узимања низа лијекова против болова и таблета против алергија уз популарна пића. Закључак је јасан: "Тестирани напици не смију да се користе као замјена за воду приликом узимања лијекова."

Кафа

Стручњаци су узели двије шољице кафе. Једна је била загријана на 41 степени Целзијусових, а друга на 100.

Већ је познато да кафа, и кофеин у њој, потенцијално могу да проузрокују проблеме са лијековима. Али налази ове студије сугеришу да топли напици, попут кафе, могу да утичу на вријеме разградње лијека. То значи да можда нећете добити праву количину лијека која вам је потребна.

Сок од наранџе

Студија је показала да сок од наранџе може да има ефекат на отпуштање лијека. Стога је најбоље лијек попити уз воду, а дневну дозу витамина Ц у облику сока од наранџе у неко друго вријеме.

Газирана пића

Утврђено је да газирана пића утичу на вријеме распадања већине тестираних лијекова. Једини на који није утицао био је лијек за лечење симптома алергије, рекли су стручњаци.

Енергетска пића

Научници су открили да енергетска пића убрзавају вријеме разградње лека и њихов улазак у крвни систем.

Млијечни производи

Иако ово пиће ријетки пију, сугерише се да млијечни производи уопштено не иду добро уз лијекове.

"Пацијенте треба савјетовати да избјегавају конзумирање других пића осим воде са терапијом. Потребно је повећати свијест људи о интеракцији лијекова и пића", стоји у закључку студије, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана