Пет намирница које ће вам помоћи да избаците никотин из организма

ГС
Foto: Илустрација

Сви знамо да је конзумирање дувана изразито штетно за здравље и да је прилично тешко отарасити се ове навике.

Чак и ако успијете, ефекат никотина ће трајати годинама. Међутим, постоје намирнице које вам могу помоћи да избаците никотин из тијела.

Брокуле су богате витаминима Ц и Б5, а познато је да конзумирање духана смањује нивое витамина Ц у организму. Оне ће вам нарочито олакшати процес избацивања никотина. Карфиол, прокуле, кељ, репа, купус, рукола и келераба су такођер корисни.

Сок од наранџе је исто тако богат витамином Ц. Редовна конзумација наранџе ће убрзати метаболизам и ослободити вас осјећаја стреса. Никотин разграђује колаген, најважнију бјеланчевину у организму, а витамин Ц игра виталну улогу у његовом формирању.

Никотин такођер оштећује квалитет коже. Сок од мркве спречава њено старење и омогућава јој да се опорави. Садржи витамине А, Ц, К и Б који су доказано ефикасни у избацивању никотина.

Шпинат је једно од најздравијих поврћа јер садржи велике количине фолне киселине. Она штити панкреас од штетних ефеката који су узроковани никотином. Конзумирање шпината препоручује се и особама са високим крвним притиском јер га калиј снижава.

Киви нормализује нивое витамина А, Ц и Е. Смањује накупљање метаболита који узрокују рак. Још једна предност кивија је та што помаже у чишћењу јетре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана