Пет намирница може да надокнади витамин који тијело не производи

B92
Foto: Ilustracija

Витамин Е је витамин растворљив у мастима који се налази у многим намирницама, мастима и уљима. Такође је и антиоксидант, супстанца која може да спријечи оштећење ћелија и пружа заштиту од озбиљних болести, укључујући срчана обољења и рак.

Тијело не може да произведе овај витамин, па је неопходно да га надокнађујемо кроз исхрану. Најчешћих пет намирница које у себи садрже витамин Е:

Бадеми

Бадеми су један од највећих извора витамина Е, а слиједе га љешници, они су такође сјајни извори дијеталних влакана и полинезасићених масти здравих за срце.

Сљедећи пут када пожелите нешто хрскаво, посегните за сјеменкама биљака. Сјеменке сунцокрета су посебно богате витамином Е. Ове сјеменке такође могу да додају укус и текстуру бројним јелима, укључујући овсене пахуљице, јогурт, салате и супе, па бисте и на тај начин могли да их укључите у исхрану.

Уља

Пошто сјеменке и орашасти плодови садрже витамин Е, није изненађење да су њихова уља једнако вредна пажње.

Лиснато зеленило

Поврћа попут овог су укусна и препуна витамина Е. Неке од најбољих опција укључују спанац́ и блитву, који обе нуде око 2 милиграма витамина Е по пола шоље.

Авокадо

Авокадо је још један сјајан извор витамина Е, који нуди око 4 милиграма на 100 грама. Друге хранљиве материје у авокаду укључују калијум, витамин К и рибофлавин. Такође садржи влакна, која су од виталног значаја за здраво варење, снижавање холестерола и одржавање нивоа шећера у крви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана