Пет намирница које снижавају холестерол

ГС
Пет намирница које снижавају холестерол

Повишен холестерол повећава ризик од кардиоваскуларних болести, срчаног и можданог удара те периферне артеријске болести. И зато је важно да се одржава у границама нормале.

Када је правилна исхрана у питању, кардиолози тврде да постоји седам намирница које бисмо требало да конзумирамо чешће ако тежимо смањењу повишеног нивоа холестерола.

Та храна смањује липопротеин ниске густоће (ЛДЛ или „лош“ холестерол), а повећава липопротеин високе густоће (ХДЛ или „добар“ холестерол).

Зоб и јечам

Зоб и јечам често се једу за доручак те садрже посебну врсту влакана, бета-глукане, која се вежу за лош холестерол и олакшавају организму да га избаци из тијела. За здраву количину бета-глукана, важно је циљати на 120 до 200 грама зоби или јечма дневно.

Масна риба

Лосос и скуша препуни су омега-3 масних киселина које снижавају ниво лошег, а подижу ниво доброг холестерола. Укључите масну рибу у своју исхрану барем два пута недјељно. Здрава порција је она од око 100 грама масне рибе.

Орашасти плодови

Богати мононезасићеним и полинезасићеним мастима, орашасти плодови активно дјелују на снижавање лошег холестерола. Бадеми, ораси и пистаћи су добри јер садрже антиоксидансе који имају додатне кардиоваскуларне предности. Дневна порција орашастих плодова не би требала да буде већа од 40 до 50 грама.

Маслиново уље

Главна намирница медитеранске исхране садржи мононезасићене масти које могу снизити лош холестерол. Циљајте на две до три кашичице маслиновог уља дневно.

Воће и поврће

Воће и поврће, као што су боровнице и спанаћ, не дјелују само као шарени додатак јелима, већ су и богати влакнима, антиоксидансима и биљним стеролима. Циљајте на пет порција воћа и поврћа дневно, преноси Индекс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана