Пет намирница које држе хормоне под контролом

ГС
Foto: Илустрација

Хормонски статус на безброј начина утиче на свеукупно здравље, како физичко, тако и психичко, као и на наш изглед, а на њега можемо, између осталог, утицати и исхраном

Без обзира на то имате ли неки здравствени проблем, желите ли да се решите вишка килограма или желите да ојачате имуни систем, вjероватно увијек наилазите на исти савјет - окретање уравнотеженој исхрани.

Она је кључ лијепог изгледа, здраве коже и виткости, али и здравог цјелокупног организма и превенције многих болести.

Киноа:

За разлику од житарица, које имају висок гликемијски индекс, киноа је псеудожитарица — подсећа на њих, припрема се као оне, многи верују да спада у њих, али није једна од њих! Киноа се често назива "мајком свих зрна" јер има бројна благотворна дејства по здравље, а не садржи глутен, преноси б92.

У питању је сложени угљени хидрат с високим уделом протеина који помажу одржавање нивоа шећера у крви под контролом, а тиме се пречава појачана производња инсулина у организму и, самим тим, пораст нивоа тестостерона.

Бадеми:

Особама које имају проблеме с акнама препоручује се да конзумирају бадеме, орашасте плодове познате по томе што повећавају ниво адипонектина, распрострањеног протеина који учествује у регулацији глукозе, разлагању масних киселина и спречавању раста тестостерона. Бадеми су посебно ефикасни против танке, слабе и суве коже, која може да се јави као последица скока тестостерона, а само једна шака бадема дневно може да направи разлику.

Броколи:

Готово да нема здравог јеловника без зеленог лиснатог поврћа, које садржи бројне корисне нутријенте, а уколико желите да помогнете свом хормонском статусу обавезно конзумирајте броколи. Он садржи сулфорафан, биљно једињење које позитивно делује код низа болести и моћан је антиоксиданс, и индол-3-карбинол, органско једињење које помаже у елиминацији токсина и има антиоксидансно и антиканцерогено дејство. Захваљујући њима, броколи повећава способност јетре да метаболизује естроген, а када је естроген нормалан појачана је и производња колагена, па је кожа заглађенија и лепша.

Лосос:

Такозвани "краљ риба" садржи бројне благотворне хранљиве материје, пре свега омега-3 масне киселине, које делују тако што доводе лош холстерол у нормално стање и имају висок удео дневне потребе протеина. Уколико конзумирате лососа, имаћете мању жељу за шечером, биће вам нижи кортизол, хормон стреса, и подстаћи ћете нормалну производњу тестостерона и естрогена.

Батат:

Слатки кромпир богат је аминокиселином триптофан, која смањује ниво кортизола, тј. хормона стреса, а ту је и и витамин Б6, који подстиче метаболизам и угљене хидрате који се споро разграђују. Захваљујући нешто споријем варењу, услед доста влакана у батату, тело се дуже снабдева серотонином, односно хормоном среће, па је и апетит мањи, а расположење боље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана