Пет начина на које хладно вријеме уништава здравље

GS
Foto: X

Када почнемо да се хладимо, наша крв постаје гушћа, што може довести до згрушавања крви. Крвни угрушци могу бити озбиљни ако се не лијече, што доводи до опасних здравствених проблема попут можданог удара и срчаног удара

Хладно вријеме може утицати на наше здравље на много начина. Неке од њих можете очекивати, попут појачаног кашља и прехладе.

Друге нуспојаве хладног времена могле би бити више изненађујуће. Укључују болове у леђима па чак и повећан ризик од срчаног и можданог удара.

Ево пет начина на које хладно вријеме може утицати на наша тијела.

Промрзлине

Говорећи о промрзлинама, нису само интимни дијелови ти који постају жртве нижих температура. Према америчком Центру за контролу и превенцију болести, хладноћа најчешће погађа нос, уши, образе, браду, прсте на рукама или ногама.

Промрзлине се третирају као повреда тијела која је узрокована смрзавањем. Симптоми обично почињу тако што се захваћени дијелови осјећају хладно и болно, заједно са осјећајем пробадања иглама.

Ово је фаза позната као озеблина, у којој кожа постаје утрнула и бијела. Дуготрајно излагање хладноћи узрокује оштећење ткива. Захваћено подручје може бити тврдо и смрзнуто, али ће постати црвено и прекривено пликовима када се одмрзне.

То се назива површинским озеблинама, јер захвата горње слојеве коже и ткива. Потребан је третман, али није тако озбиљно као дубоке промрзлине, које могу узроковати оштећење тетива, мишића, нерава и костију испод коже.

Крвни угрушци

Нису сви здравствени проблеми повезани са прехладом узроковани излагањем ниским температурама, битна је и температура вашег дома јер напољу постаје хладније.

Агенција за здравствену сигурност Уједињеног Краљевства рекла је да “наша тела воде сталну битку” како би одржала температуру нашег језгра на око 37,5 степени, ћелије и органи су заштићени од оштећења.

Додаје се да када почнемо да се хладимо, наша крв постаје гушћа, што може довести до згрушавања крви. Крвни угрушци могу бити озбиљни ако се не лијече, што доводи до опасних здравствених проблема попут можданог удара и срчаног удара.

Проблеми са дисањем

Многи од нас држе своје прозоре добро затвореним током дана како не би долазило до хладног ваздуха. Можда мислите да је ноћ право вријеме да отворите прозор и провјетрите просторију, јер сте ушушкани испод покривача.

Али љекари упозоравају да је важно да ваша кућа буде топла, а прозор спаваће собе затворен у хладним зимским ноћима.

– Удисање хладног ваздуха може бити лоше за ваше здравље јер повећава ризик од инфекција грудног коша – наводи британска метеоролошка служба Мет Офис.

Хладан ваздух може узроковати сужавање ваших дисајних путева, повећавајући количину слузи коју производите и отежавајући вам дисање.

– Хладан, сув ваздух такође може иритирати ваше дисајне путеве и погоршати симптоме као што су пискање, кашаљ и недостатак даха – додаје се.

Ослабљен имунитет

Хладноћа такође може утицати на способност вашег тијела да се бори против инфекција, каже Агенција за здравствену заштиту Уједињеног Краљевства (УКХСА).

– Због тога у недељама након хладног времена видимо више смртних случајева од инфекција попут упале плућа, а стање плућа и кашаљ могу се развити у озбиљнији проблем – објашњава се.

Хладан ваздух може отежати борбу против респираторних инфекција попут прехладе и грипа.

Провођење више времена у затвореном простору заправо може помоћи у ширењу респираторних инфекција.

Бол у леђима

Ако осјећате да вам се бол у доњем дијелу леђа погоршава када је напољу хладно, не умишљате то.

Амерички универзитет “Џонс Хопкинс” наводи да бол у леђима заиста може бити повезан са ваздушним притиском и спољашњим температуром, преноси НајженаАло.

– Промене у притиску понекад могу узроковати бол у зглобовима с артритисом, укључујући кичму – наводи се.

Стручњаци додају да ваши зглобови реагују на околину, а хладноћа их чини укоченијим, те је извесније да ће претрпјети повреде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана