Пет начина да ваша љубавна веза поново буде узрок ваше среће и задовољства

мр сци др мед Александар Пејић
Пет начина да ваша љубавна веза поново буде узрок ваше среће и задовољства

Сексуално задовољство је кључни елемент сваке здраве партнерске везе. Када се тај аспект почне нарушавати, може доћи до озбиљних проблема у односу.

Кроз примјер пацијенткиње која је због незадовољства сексом нашла новог партнера, покушаћемо расвијетлити овај комплексан проблем и понудити рјешења.

Према истраживањима, око 40 одсто парова исказује незадовољство својим сексуалним животом, а више од 30 одсто жена признаје да су имале ванбрачне афере због незадовољавајућих сексуалних односа. Ови подаци показују колико је важан овај аспект за опште задовољство у вези.

Естер Перел, позната терапеуткиња за везе, је изјавила: “Највећа грешка коју можете направити у вези је игнорисати своје потребе и очекивати да ће се ствари саме од себе поправити.”

Када сексуални односи у вези постану незадовољавајући, може доћи до осјећаја фрустрације, отуђености и емоционалне дистанце. Ово незадовољство може имати многе узроке: стрес, здравствени проблеми, емоционалне несигурности или једноставно недостатак комуникације.

Наша пацијенкиња, Ана (име измијењено ради приватности), доживјела је сличну ситуацију. Ана је годинама осјећала да је њен сексуални живот постао , по њеним ријечима, „млохав и без узбуђења”. Упркос покушајима да разговара са својим партнером, осјећала се занемарено и неиспуњено. Након што је упознала новог партнера који јој је пружио пажњу и страст коју је тражила, одлучила је да напусти свог мужа.

Препознавање проблема је први корак ка његовом рјешавању. Знакови незадовољства у сексуалном животу могу укључивати:

- Смањен интерес за секс

- Осјећај фрустрације или незадовољства након односа

- Емоционална дистанца од партнера

- Размишљање о сексу с другим особама

- Избјегавање интимности.

Као психијатар, препоручујем неколико стратегија за рјешавање овог проблема:

1.       Отворена комуникација: Разговор о сексуалним потребама и жељама са партнером може помоћи у рјешавању проблема. Важно је бити искрен и отворен.

2.       Терапија за парове: Кроз терапију, парови могу научити боље комуницирати и разумјети једно друго, што може побољшати њихов сексуални живот.

3.       Индивидуална терапија: Рјешавање личних несигурности и проблема који могу утицати на сексуални живот.

4.       Експериментисање и новине: Увођење нових елемената у сексуални живот може помоћи у враћању страсти и узбуђења.

5.       Здрав животни стил: Редовна физичка активност, здрава исхрана и управљање стресом могу позитивно утицати на сексуално здравље.

На крају, важно је запамтити да је сваки однос јединствен и да је кључ успјеха у рјешавању проблема прилагодити приступ индивидуалним потребама и динамици пара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана