Пет јутарњих навика због којих се гојите

ГС
Пет јутарњих навика због којих се гојите

Доручак најважнији оброк, али неке навике које се тичу тог оброка би могле да вам успоре метаболизам, уколико метаболизам успори, може доћи до гомилања вишка килограма, што никако не желите.

Метаболизам је процес који се одиграва у тијелу након што поједете или попијете нешто јер тијело почиње да ради да унете супстанце претвори у енергију и искористи их.

Здрава исхрана и редовна физичка активност су најбољи начини да одржавате оптималну брзину метаболизма, а стручњаци упозоравају на неке јутарње навике због којих се он успорава.

Прескачете доручак

"Многи људи мисле да је за метаболизам боље да не доручкују, али то не може бити даље од истине", каже дијететичарка Ејми Гудсон. "Замислите ватру – да би почела да гори, морате да је запалите, а онда додајете по комад дрвета да би наставила да гори. Исто важи и за ваш метаболизам – морате да га покренете ујутру угљеним хирдатима који садрже доста влакана, протеинима, а онда додајете мале оброке и грицкалице током дана да би ватра и даље горела", објашњава она.

Новија истраживања су показала и да прескакање доручка омета циркадијални ритам, што се негативно одражава на метаболизам и опште здравље.

Уносите шећер

"Када унесет превише шећера ујутру, ниво шећера у крви расте, а затим пада", каже нутриционисткиња Лиса Јанг. Она истиче да је посебно лош додати шећер и посебно у заслађеним напицима, што су показала и истраживања.

 

"Најздравији доручак за ваш метаболизам је комбинација различитих нутријената. На пример, комбинујете протеин, здраве угљене хидрате и добре масти, кроз, рецимо, омлет са зеленим поврћем или парадајзом или тост са авокадом", предлаже нутриционисткиња.

Једете само угљене хидрате

Баш као што није здраво да дан започнете шећером, Гудсонова упозорава да није паметно ни да ујутро уносите само угљене хидрате јер ће и они подићи ниво шећера у крви.

Да не би дошло до наглог повећања, а затим и пада нивоа шећера у крви, савјет је да уз угљене хидрате унесете и протеине.

"Протеини ће вас дуже држати ситим након оброка јер, у поређењу са угљеним хидратима и мастима, тијелу треба дуже да их свари и подстаћиће метаболички процес", поручује она.

Једете "лагани" доручак

"Многи људи мисле да је боље да поједу неки лагани доручак, како би касније током дана могли да унесу више калорија. То уопште није паметно", каже Гудсонова. "Уместо тога, циљ је да ’загријете’ метаболизам ујутру тиме што ћете ’упалити ватру’, а онда током дана додавати мале количине дрвета односно хране да би ватра горјела".

Дакле, умјесто да дан почињете лаганим и малим оброком, ујутру унесите обилнији оброк, а касније током дана једите умјереније.

Не хидрирате се

Још једна јутарња навика која би могла да вас "кошта" је то што заборављате ујутру да се хидрирате.

"Вашем тијелу је потребна вода да би функционисало на ћелијском нивоу, па када се не хидрирате, метаболизам постаје ’килав’", каже нутриционисткиња Кејла Мекморди. "Обавезно уз доручак унесите неку течност, било да је то вода, кафа, чај или сок. Или, још боље, попијте чашу воде прије доручка да спречите дехидрацију", преноси Mondo.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана