Пет ефикасних вежби које ће вам вишечасовни рад у кућној изолацији учинити мање напорним

ГС
Пет ефикасних вежби које ће вам вишечасовни рад у кућној изолацији учинити мање напорним

На сваки сат рада за рачунаром вријемена прошетајте барем до кухиње или купатила и настојте да стојите право

Без обзира на разлоге због којих радите од куће, да ли сте фриленсер или вас је на то натерао вирус корона, знајте да то може да буде врло болно искуство. Зато се препоручује да се на сваки сат удаљите од компјутера и прошетате барем до кухиње или купатила. Ипак, да не бисте осећали дуготрајне посљедице претјераног сједења испред рачунара, односно да бисте избјегли укоченост врата и леђа, било би добро да се истежете неколико пута дневно. Стручњаци за вјежбање предлажу неколико ефикасних вежби које ће вам вишечасовни рад у кућној изолацији учинити мање напорним.

Кружење главом

Гледање по цијели дан у компјутерски екран, посебно ако није постављен у равни очију, може да буде болно искуство, нарочито када је реч о врату. Осим тога, може да проузрокује дугорочне проблеме, чак и главобоље. Осим што морате да поставите хардвер, монитор у положај који ће највише пријати вашем врату, такође треба да се постарате да врат буде што савитљивији а да вас при томе не боли. Нагните главу напријед колико год можете и помјерајте је тако да њоме направите пун круг. Учините то 3-5 пута.

Истезање наткољеница

Многим људима је тешко да додирну ножне прсте, а управо то се провјерава када се тестира нечија савитљивост. Уз ове вежбе то ћете моћи лакше да урадите. И не само то. Боље ћете спавати, имаћете добро држање тела и мање ће вас болети леђа.

Најбољи начин за истезање наткољеница је да легнете на простирку за јогу, подигнете једно стопало и испружите ногу, око ње ставите еластичну траку за вјежбање и рукама држите оба њена краја. Прво удахните, држећи ногу у положају за повлачење, а затим док издишете повуците траку још мало ка себи да бисте истегли поткољеницу. Немојте ногу превише да вучете, већ то чините само док вам то прија. За то време кукови треба да буду приљубљени о под. Помјерате, дакле, само ногу коју истежете. Два-три пута повуците једну ногу, па вјежбу поновите и другом ногом.

Увртање кичме

Немојте да игноришете покретљивост кичме! Ако сједите на столици, заокрените рамена, ухватите рукама врх столице и “гурајте” рамена око леђа колико год можете, а да при томе не помјерате кукове. Останите у овом положају пет секунди, па се вратите у почетни. Поновите и на другу страну.

Помјерање рамена напред-назад

Послије врата, усредсредите се на рамена. Ако су стално погнута док сједите за рачунаром, убрзо ћете почети да осјећате бол у горњем дијелу тела. Зато их подигните што је више могуће, као кад не знате одговор на неко питање. Затим их лагано померајте уназад и са обе стране, гурајући их до краја у сваком од положаја. Када направите 3-5 кругова, промените правац, односно почните да их помјерате напред, такође 3-5 пута.

“Отварање” груди

На овај начин побољшаћете флексибилност рамена. Ставите руке иза доњег дијела леђа и ухватите шаке. Тако ћете отворити груди и рамена. Не савијајући лактове, покушајте да подигнете руке што више можете. Ако стојите, стопала нека буду у ширини рамена, па савијте кукове напријед док подижете руке. На овај начин истегнућете и доњи дио леђа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана