Пет дјелотворних начина: Како подићи ниво енергије у току дана?

ГС
Foto: Илустрација

Да ли се у посљедње вријеме борите са падом енергије и размишљате како нећете моћи да изгурате дан? Постоји неколико начина да подигнете ниво енергије и лакше рјешите своје свакодневне задатке.

Постоји неколико начина на које можемо да повећамо ниво енергије, укључујући фокусирање на праву комбинацију хране и вријеме оброка, али и састав грицкалица - рекла је нутриционисткиња Елизабет Де Робертис, директорка Центра за исхрану

Да бисте се осјећали боље, важно је и да избјегавате такозване енергетске саботере, преноси портал надлану.

На примјер, недостатак сна и повећан стрес могу да вам одузму енергију, каже Јаси Ансари, нутрициониста и портпарол Академије за исхрану и дијететику.

Једноставни начина за повећање нивоа енергије:

Једите свака три до четири сата

 Људи се осјећају као да имају више енергије када поједу нешто свака три сата током дана - рекла је Де Робертис.

Она каже да предуга пауза између оброка, нарочито код особе које су склоне прескакању оброка, може да прозрокује пад енергије.

 Генерално сам препоручила да просјечна особа једе свака три до четири сата - додала је је Ансари.

Наравно, колико често би требало да једете варира од особе до особе.

- Важно је да слушате сопствене знаке глади и ситости да бисте утврдили прави начин и распоред узимања хране - рекла је Де Робертис.

Ако сте веома активни, можда ћете чешће бити гладни и то би требало имати у виду, пише ЦНН.

- Неко ко се бави већом физичком активношћу или је стално у покрету можда ће морати чешће да једе - рекла је Ансари.

Укључивање здравог извора протеина у оброке одржава људе дуже ситим, јер је нашем телу потребно више времена за разградњу протеина, рекла је Де Робертис.

- Често питам своје пацијенте да ли се осец́ају ситије и имају ли више енергије након што су доручковали оброк са високим садржајем угљених хидрата или оброк са више протеина - рекла је она.

- Доручак са високим садржајем угљених хидратима често подразумјева житарице или пецива, а протеински доручак често садржи јаја. Најчешће кажу да се осјећају боље након конзумирања јаја у односу на доручак са високим садржајем угљених хидрата, јер их јаја држе дуже ситим.

Једите угљене хидрате богате влакнима

- Храна богата влакнима, попут воћа и интегралних житарица, даје енергију из угљених хидрата, који су најбржи извор горива за ваше тијело. Влакна успоравају проток енергије, попут бране, уместо једноставних угљених хидрата који преплављују тијело шећером - рекла је Мајумдар.

Она је такође додала да храна која садржи угљене хидрате богате влакнима даје дуготрајну енергију.

Бирајте грицкалице богате хранљивим састојцима

Други начин да обезбједите одрживу енергију током дана је да изаберете храну богату хранљивим материјама умјесто храну са празним калоријама. Ако смо могли да изаберемо двије грицкалице, а обе су имале исти број калорија, али једна је имала више протеина и више влакана, велика је шанса да ће нам грицкалица богата протеинима и влакнима дати више енергије и држите нас дуже од грицкалице која нема толико хранљивих материја - рекла је Де Робертис.

Останите хидрирани

Недостатак течности може да проузрокује да срце ради јаче како би подржало проток крви, а то може да проузрокује умор - рекла је Ансари.

Неадекватна хидратација такође може да омета метаболизам и испоруку хранљивих материја целом телу, а то нас може спречити да се осец́амо добро, рекла је она.

Ако смо чак и најмање дехидрирани, то може да смањити наш ниво енергије - додала је Де Робертис.

Да бисте проверили да ли сте добро хидрирани, проверите боју урина. Требало би да осетите потребу да уринирате сваких неколико сати током дана, а урин би требало да буде бистре боје, сматра Де Робертис.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана