Пет дијелова тијела за које нисте знали да требате вјежбати након 60. године

Kliks
Foto: Shutterstock

Узевши у обзир да старењем природно губимо мишићну масу, одређени дијелови тијела требају додатну активност те тако стручњаци препоручују вјежбање мишића горњег дијела леђа, делтодине мишиће рамена, тетиве кољена, глутеуса и мишиће трупа.

 

Како старите стручњаци истичу да би тренинг снаге требао постати приоритет значајнији него икада прије. То би требао бити главни фокус ваших тренинга, с обзиром на то да с годинама природно губите чисту мишићну масу ако не чините ништа да је сачувате или одржите.

Међутим, одређене мишићне групе и дијелови вашег тијела требају мало више активности од других. За оне који имају 60 и више година, изградња мишића горњег дијела леђа и делтоидних мишића, тетиве кољена, глутеуса и трупа требала би бити ваша брига број један приликом вјежбања.
Ово су мишићи који помажу вашем тијелу и који ће вас одржати без болова и повреда. Ако нисте сигурни које вјежбе ће вам помоћи да ојачате сваки дио тијела покушајте сљедеће:

Горњи дио леђа: вјежбе с теговима

Започните тако што ћете чврсто ставити једну руку и кољено на клупу за вјежбање. Ухватите тег супротном руком, испруживши ту руку равно према тлу. Затим повуците тежину до кука, стиснувши лат и горњи дио леђа на самом крају покрета. Исправите руку назад и осјетите чврсто истезање на дну покрета прије него што пређете на сљедеће понављање. Изведите три до четири серије од 10 до 12 понављања за сваку руку.

Кољена и глутеуси: румунско мртво дизање

Требаће вам сет тегова како бисте извели румунско мртво дизање како бисте ојачали глутеусе и тетиве. Поставите их испред себе. Увјерите се да су вам кољена олабављена док кукове враћате уназад док "вучете" тегове низ свако бедро. Осјетите чврсто истезање у тетивама кољена, повуците кукове напријед и стисните глутеусе да завршите прво понављање. Изведите три до четири серије од 10 до 12 понављања.

Делтоидни мишићи: бочни планк с подизањем кука

Поставите се уз зид тако да га петама, задњицом и раменима додирују. Поставите рамена у линију са зглобовима, а стопала наслоњена једно на друго. Држите свој труп чврсто, а глутеус стиснуте док нагињете и савијате кукове равно горе-доље, одржавајући напетост у мишићима. Изведите три до четири серије по 10 понављања за сваку страну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана