Перишић: "Киселим купусом против Кронове болести, а цвеклом до осмјеха"

B92
Foto: Shutterstock

Јесен је вријеме када убирамо најљепше од природе за наше здравље. Домаћице киселе купус и праве салату од цвекле, а да ли значи - што киселије то више витамина Ц или ипак не? Све то је за ТВ Прва открио гастроентеролог др Војислав Перишић.

Да ли киселије значи и пуно витамина Ц?

Др Перишић за Прву телевизију потврдио да кисели купус смањује гасове, надутост,затвор,дијареју и симптоме Кронове болести. "Кисели купус је веома значајан"
Затим у свом стилу додаје "Послије велике пијанка, они пију расол" као и "Купус је царска храна,не можете се предозирати"

Савјетовао је и да дјецу од 7. месеца треба навикавати на кисели купус. Такодје његов савјет је и да треба избјегавати пастеризован кисели купус,који свакако не знамо колико дуго стоји у тим кесама,као и да се избјегава конзерванс.

Купус сам по себи садржи пробиотску бактерију или ти бактерију врења, која је капитална за људско здравље. Ипак са киселим купусом не треба претеривати, не треба га јести више од 3 пута недељно, јер садржи велике количине соли.
"Узми једну барену цвеклу дневно и бићеш расположен" - тврди др Перишић. Цвекла је једина биљка која у себи има велику количину витамина Б12.

Др Перишић је и велики љубитељ рена, а конзументе савјетује да га држите у сирћету 7 дана, па тек онда поједете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана