Пењање уз 50 степеница дневно чува срце

Срна
Пењање уз 50 степеница дневно чува срце

БИЈЕЛЈИНА - Свакодневно пењање уз 50 степеница, отприлике на пети спрат зграде, повезано је са 20 одсто мањим ризиком од развоја кардиоваскуларних болести - показује научна студија.

У резултатима студије објављене у часопису “Атеросклерозис” наведено је да су проучаване животне навике 458.860 одраслих особа из Велике Британије.

У обзир су узимани подаци о породичним историјама болести, генетским ризицима и високом крвном притиску.

Истраживање показује да је пењање уз степенице смањило ризик код свих испитаника, посебно код оних који нису спадали у високоризичну групу особа склонијих развоју срчаних болести.

Предности ове физичке активности су сљедећи: бесплатно је, не захтијева одлазак у теретану нити посједовање било какве посебне спортске опреме, може се изводити независно од временских услова...

Научници објашњавају да је пењање по степеницама облик “интензивне физичке вјежбе”.

Посебно су праћене особе које су боловале од атеросклеротичне кардиоваскуларне болести, болести коронарних артерија и исхемијског можданог удара - честих узрока смрти у цијелом свијету.

Ојачани срчани мишић доприноси регулацији крвног притиска и јачању самог органа, одржавајући га здравијим и дуже заштићеним од болести.

Ово није прва студија која показује уначај пењања и спуштања низ степенице.

Та физичка активност раније је повезивана са смањеним ризиком од развоја рака и побољшањем кардиореспираторне кондиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана