Пар здравих начина да љутњу усмјерите у нешто добро

GS
Foto: Pixabay

Ако ово читате, вјероватно сте љути - и то је уреду. Љутња је природна људска емоција која је обично реакција на неке фрустрације, немоћи, неправде или пријетње. Чини се да се бијес прелијева посвуда, од коментара на друштвеним мрежама преко политичких дебата до вијести и било гдје погледамо.

Снага и позитивност

Кад се осјећамо љуто, то је често зато што се осјећамо као да смо запели и да нема рјешења. Кад год постоји неизвјесност или неправда (или обоје) – било на особној, микроразини или у свијету опште – постоји много разлога да људи буду љути. Не претјерујете, једноставно реагирате као људи.

Сви морамо знати контролирати свој бијес на здрав начин!

Али бити љут све вријеме није здраво ни за вас нити за људе око вас. А ако се ваш бијес задржава без здравог излаза, бит ће усмјерен на невине људе и невине ситуације. Једноставно – сви морамо знати контролирати свој бијес на здрав начин!

За почетак, одмакните се од свог компјутера и потражите здравије начине да усмјерите свој бијес у снагу и позитивност. Ево одакле почети.

Смањите интензитет емоција

Понекад, када сте у јеку осјећаја, може бити тешко сагледати што се догађа и зашто сте љути – и тада је добро направити корак уназад. Када сте љути, само видите тај црвени метак – морате смањити интензитет доживљаја да бисте могли добити перспективу.

Будите креативни

Погледајте извор своје љутње из више углова, како бисте видјели постоји ли начин да је канализирате негдје другдје и промијените ствари набоље. Ако можемо размишљати изван оквира и пронаћи здрава рјешења, то ће нам помоћи да се мање осјећамо заглављенима.

Дубоко удахните

Постоји добар разлог зашто људи препоручују дисање када сте љути. Када се осјећате љутито, активира се реакција вашег тијела на борбу или бијег и не добивате довољно кисика у тијело. Покушајте с неким вјежбама дисања или медитацијом. Дубоко дисање може помоћи у заустављању реакције на стрес. Након што се почнете осјећати смиреније и имате већу контролу, моћи ћете јасније размишљати, бити мање импулзивни и подузимати радње које ће вама (и другима) бити од користи – а не супротно.

Нека се ваш глас чује

Не говоримо о свађи с пријатељем на Фејсбуку. Али писање својим представницима о вашим проблемима, донирање времена и/или новца за циљ или кандидата или једноставно придруживање локалној организацији може вам помоћи да своју енергију искористите за промјену коју желите, преноси Аваз

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана