Пацијенти са короном треба да раде ове вјежбе: Оне помажу да се плућа брже опораве

ГС
Пацијенти са короном треба да раде ове вјежбе: Оне помажу да се плућа брже опораве

Поједини пацијенти који су прележали корону испричали су да су у болници радили одређене вјежбе дисања које су им доста помогле.

 “Дубок уздах, руке увис, дубоко удисање, кратко задржавање даха, издах, спуштање руку”, гласи једна од вежби која се понавља неколико пута дневно и која се може прочитати у исповјестима особа које су побједиле корону.

“Показало се да су такве вежбе веома важне за опоравак пацијената који болују од ковида-19 у оквиру респираторне рехабилитације. Ријеч је о специјализованим вежбама које изводи физијатри специјалисте за респираторне болести”, објашњава за “Жену” пулмолог др сци. мед.Татјана Радосављевић.

“Тим вежбама се јачају мишићи за дисање које се тако олакшава, односно шире се плућа и убрзава опоравак овог органа”.

Пулмолог додаје да се треба почети од лакших вежби ка оним компликованијим мада су све “веома једноставне и налик јога вежбама за дисање”. Уколико се примењују код тежих пацијената изводе се у кревету.

“Веома је битно да се са вежбама почне доста рано. У нашим болницима се не примењују толико код пацијената са короном, само у појединим установама”, додаје др Радосаљевић и истиче:

“Вежбе одлично познају пацијенти са хроничном опструктивном болести плућа и са астмом код којих су оне део стандардне терапије, а постоји огроман број таквих вежби”.

Пулмолог наглашава да вјежбе дисања могу радити и здраве особе како би ојачале плућа, а међу онима које изводе асматичари налазе се и следеће:

- вјежба за трбушно (дијафрагмално) дисање број 1: лезите на леђа, са ногама полусавијеним у коленима (угао између тела и натколјеница од око 130 степени омогућује максимално опуштање трбушних мишића). Дланове поставите на стомак. Дишите на нос, и притом подиже стомак. При издисају, увуците стомак према кичменом стубу.

- вјежба број 2: почетни положај је као у претходној вјежби. Приликом удисања и подизања стомака на горе, пружајте лагани отпор притиском дланова и раширених прстију на предњи трбушни зид. Приликом издисаја и увлачењем стомака- појачавањем притиска на стомак олакшајте истискивање ваздуха из плућа.

- вјежба за грудно дисање број 1: положај је као код претходне вјежбе, али су шаке длановима и раширеним прстима постављене на предње, бочне стране грудног коша. Приликом удисаја, максимално се шири и подиже грудни кош, а приликом издисања грудни се кош опушта.

- вјежба број 2: положај је исти као код прве вјежбе, руке су опружене поред тела. При удисању руке се повлаче по подлози до положаја изнад главе (у ширини рамена, што значи да се дланови не спајају) При издисају руке се лагано враћају у почетни положај.


При крају извођења ове вјежбе неколико пута продубите издах подижући главу од тла и гурајући је унапред, уз снажно затезање предњих трбушних мишића.

-вјежба број 3: креће се од истог почетног положаја као код друге вјежбе, али су шаке длановима и раширеним прстима поново ослоњене на предње, бочне стране грудног коша. При удисају руке се одижу од грудног коша и опружају до положаја изнад главе (у ширини рамена). При издисању руке се враћају у почетни положај благо потискујући ребра ка унутрашњости грудног коша и појачајавући издисај, уз истовремено подизање и повијање главе од подлоге према грудној кости.

(Б92)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана