Ову суперхрану мушкарци би требали јести сваки дан

GS
Foto: FamilyDoctor

Суперхрана је корисна за свакога, без обзира на пол, али одређене намирнице садрже специфичне нутријенте који могу помоћи у неким уобичајеним проблемима у здрављу мушкараца.

Недавно истраживање клинике Кливленд у цијелој земљи открило је да је запањујућих 81 посто мушкараца рекло да осјећа да су релативно здрави. Међутим, несретна стварност је да дневне навике мушкараца које су сами пријавили дају потпуно другачију и алармантну слику.

Када су упитани о њиховим здравственим навикама, истраживање је показало да је 83 посто америчких мушкараца искусило стрес у посљедњих шест мјесеци, 44 посто не иде на годишњи физички, 44 посто не води рачуна о свом менталном здрављу, а само 50 посто су тестирани на уобичајене карциноме, укључујући простату, колоректални, кожу, тестисе и мјехур.

Ово је посебно забрињавајуће с обзиром на то да подаци показују да се мушкарци суочавају са значајно већим ризиком од срчаних болести, болести плућа, рака простате и можданог удара – с тим да је потоњи водећи узрок смрти међу мушкарцима – у поређењу са женама.
 
Бројне промјене у начину живота које мушкарци могу направити како би побољшали своје здравље, а једно од главних подручја фокуса је прехрана. Резултати истраживања су такођер показали да је 49 посто мушкараца изјавило да се не придржава здраве исхране, што показује да постоји велика прилика за побољшање.

Орашасти плодови

И даље се фокусирајући на здравље срца, једење разних орашастих плодова попут бадема, пистација, индијских орашчића и ораха може помоћи у одржавању здравог срца мушкараца како старе.

Ове мале електране препуне су протеина, влакана и есенцијалних масти, што их чини веома хранљивим избором за ужину. Ораси садрже висок ниво алфа-линоленске киселине, врсте омега-3 масне киселине познате по својим добробитима за здравље срца, а пистације су препуне антиоксиданса и обезбеђују свих девет есенцијалних аминокиселина, што их чини комплетним биљним протеином.

Гљиве

Гљиве су још једна суперхрана која може значајно да допринесе здрављу мушкараца. На примјер, оне су извори храњивих твари попут витамина Д, селена и антиоксиданата, који су витални за одржавање доброг здравља, а присуство антиоксиданса у гљивама помаже у смањењу ризика од хроничних болести борећи се против штетних слободних радикала.

Селен подржава имунолошки систем и функцију штитне жлијезде, а иако се проблеми са штитном жлијездом чешће разматрају код жена, и мушкарци могу развити проблеме с функционисањем штитњаче. Гљиве садрже бета-глукане, врсту влакана која доприносе здрављу срца помажући у регулацији нивоа холестерола.

Парадајз

Парадајз је уобичајена суперхрана пуна моћних антиоксиданса. Један антиоксиданс који се налази у парадајзу, ликопен, повезан је са заштитом од хроничних болести као што су рак простате и кардиоваскуларне болести

Већ знамо да мушкарци имају већи ризик од кардиоваскуларних болести, због чега је једење хране која је здрава за срце толико важна, али укључивање нутријената попут ликопена у вашу прехрану како бисте заштитили од рака простате такође је кључно, посебно зато што ЦДЦ каже да о 13 од сваких 100 мушкараца у САД-у ће развити рак простате током свог живота.

Парадајз поред ликопена садржи витамине А, К и калијум. Према часопису NJOF, конзумирање дијете са ниским садржајем натријума уз повећање уноса калија може помоћи у превенцији кардиоваскуларних болести.

Боровнице

Боровнице су популарна суперхрана позната по својим изузетно снажним антиоксидансима, посебно групи флавоноида званих антоцијанин.

Редовно узимање боровница повезано је с губитком тежине и одржавањем, смањеним ризиком од кардиоваскуларних болести и неуропротекцијом.

Један извјештај објављен у часопису Нутриентс показује да су полифеноли (биљна једињења) пронађена у боровницама такође повезани са снижавањем и управљањем ЛДЛ колестеролом ("лошим" холестеролом), који може помоћи у превенцији срчаних болести.

Јогурт

Мушкарци би требали размислити о томе да једу више јогурта , јер је ова суперхрана добро избалансирана, свеобухватна ужина или доручак који комбинује масти, угљикохидрате и протеине ​​на начин на који мало која друга суперхрана може. Пуномасни (или пуномасни) јогурт може бити теже пронаћи у продавници, али ће вам помоћи да се осјећате ситима и пружа дуготрајну енергију за затишје између оброка.

Конзумирање јогурта сигурно може имати позитиван учинак на свакодневно одржавање енергије и ситости, али нека истраживања такође подржавају дугорочне предности јогурта. Према студији објављеној у Britney Journal of Nutrition, утврђено је да мушкарци који су стално јели ферментиране млијечне производе (јогурт и сир, на примјер) имају нижи ризик од коронарне артеријске болести – најчешће врсте срчаних болести код Американаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана