Ову храну требате избјегавати како бисте смањили ризик од рака

ГС
Ову храну требате избјегавати како бисте смањили ризик од рака

Број малигних обољења је у порасту те због тога треба преузети све што може спријечити појаву или развој рака. Потребно је само измијенити одређене животне навике како би се ризик од појаве рака свео на минимум.

 Конзумирање хране без нутритивне вриједности један је од главних фактора ризика за добијање рака. Међутим, јесте ли знали да чак и неке намирнице за које мислимо да су здраве и безопасне такође могу бити канцерогене.

Наиме, одређени састојци који се налазе у готово свим запакованим намирницама могу бити канцерогени и представљати озбиљан ризик.

Оxфордово истраживање упоређивало је ризике од развоја рака код људи који су конзумирали нитрате и нитрите и оних који нису. Резултати су показали да редовно конзумирање производа који садрже нитрате повећава ризик од рака дојке за отприлике 25 посто. Осим тога, конзумирање велике количине хране која садржи нитрите повећава ризик од рака простате за готово 60 посто.

Високо прерађена храна

Храна која се високо прерађује често укључује конзервансе, хемикалије те прекомјерне количине шећера и нездравих масноћа које потичу дебљање и претилост. Ови елементи могу погоршати упале и оксидативни стрес, који су повезани с развојем рака, уз недостатак виталних храњивих твари.

Месне прерађевине

Месо конзервирано димљењем, стврдњавањем, сољењем или месо које садржи хемијске конзервансе, повезује се с повећаним ризиком од рака дебелог цријева. Већина оваквог меса производи се с канцерогеним састојком познатим као натријфосфат који се користи да би паковано месо добило јарко црвену боју како би изгледало свјеже. Ове прерађевине укључују кобасице, виршле, запаковану шунку, паризере, саламе и све врсте црвеног меса које се користи у замрзнутим врстама оброка.

Умјетна сладила

Већина умјетних заслађивача производи се хемијским путем. Неке студије сугерирају да умјетна сладила узрокују накупљање токсина у тијелу и потенцијално узрокују тумор мозга.

Пржена храна

Свакодневно конзумирање пржене хране такођер повећава ризик од појаве рака. Ако сте прошле седмице јели печено месо с роштиља, то неће узроковати развој рака. Ради се о сталној конзумацији, стога све покушајте јести умјерено.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана