Ово воће је изузетно здраво за мозак

Б92
Foto: Илустрација

Уколико желите да повећате унос хране која је добра за ваш мозак, воће је одличан почетак.

Готово не захтијева припрему и задовољава жељу за нечим слатким, чинећи вас мање склонима посезању за нечим што је пуно додатог шећера, што дефинитивно није добро за здравље мозга.

Неурохируршкиња, др Бетси Гранч, тврди да је један од главних разлога тај што је воће богато антиоксидансима.

"Воће богато антиоксидансима може бити добро за мозак. Једење овог воћа смањује слободне радикале и оксидативни стрес на неуронском ткиву, што може побољшати когнитивне функције."

С њом се сложио и неуролог др Мил Етиен који истиче да "воће може спријечити оштећење можданих ћелија и изврстан је извор антиоксиданса који помажу у спречавању дегенеративних промена у мозгу".

Осим антиоксиданса, у воћу се налазе витамини, угљени хидрати и друге храњиве материје које не утичу само на здравље мозга, већ на цjелокупно здравље.

Ови научници су за Параде издвојили најбоље врсте воћа које можете јести за здравље мозга.

Које воће јести за здравље мозга?

Као омиљене врсте воћа које воли јести за здравље мозга, др Етен једе боровнице и грожђе.

"Обје су изврсни извори антиоксиданса који штите од дегенеративних промјена у мозгу."

Попут др Етиена, др Гранч такође редовно ужива у боровницама, а обоје дијеле још једно омиљено воће - банане.

"Једем барем једну банану дневно", истиче неурохируршкиња и додаје: "Осим што су добре за мозак, банане су такође изврсна храна за здравље цријева", преноси Параде.

Оба доктора су се сложила да је једење цитрусног воћа такође корисно за здравље мозга. Неуролог истиче да су поморанџе и мандарине богате витамином Ц, који подржава памћење. На њиховом списку се налази и авокадо, који је према њима изузетно користан за здравље мозга.

"Авокадо садржи здраве масти које су важне за функцију и развој мозга. Могу заштитити потпорне ћелије у нашем мозгу", тврди др Гранч.

Без обзира које воће одаберете за јело, др Етен препоручује конзумацију цијелог воћа умјесто сока. Тако не пропуштате влакна, која су корисна за цријева и мозак, пише Б92.

"Сок има концентрисанији шећер и често има додат шећер и калорије, што сок чини мање здравим од стварног воћа од којег је направљен. Осим тога, због концентрата можете имати пуно веће нивое шећера у крви и укупни унос калорија", објашњава он.

Његова препорука је сваки дан јести воће за здравље мозга, али и уопштено здравље. Посебно препоручује свакодневну конзумацију онима с постојећим здравственим проблемима попут Паркинсонове болести, деменције, благог когнитивног поремећаја или трауматске повреде мозга, преноси Параде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана