Ово вам је преко потребно - како се изборити са мамурлуком

Г.С.
Ово вам је преко потребно - како се изборити са мамурлуком

Научници нису утврдили ниједан једини узрок мамурлука, али знају да постоји неколико могућих криваца, а самим тим и неколико “лијекова” за његово ублажавање.

Алкохол је диуретик, па због чешћег избацивања течности, може доћи до дехидрације. Ово се посебно догађа ако смо пили у загрејаном простору, доста плесали и знојили се. Дехидрација чини да осјећамо вртоглавицу, поспаност и летаргичност.

Алкохол може да надражи слузницу стомака и проузрокује повраћање и пролив, а тиме и неравнотежу електролита. Неравнотежа електролита (минерала потребних нашем тијелу да би правилно функционисало) чини да се осјећамо уморно, да имамо мучнину, мишићну слабост и грчеве.

Тренутно не постоји лијек за мамурлук, али одређени кућни лијекови могу помоћи да се изборимо са неким симптомима мамурлука, међутим, мало је поузданих истраживања у овој области.

“Клин се клином избија” није добра стратегија

Нема начина да се изборите са мамурлуком чак ни тактиком “клин се клином избија”, односно да попијете пиће јутро послије. Ово јутарње пиће може само да одложи појаву симптома мамурлука и да учини да се привремено осјећате боље. Вашем тијелу је потребно вријеме да се одмори, метаболизује алкохол који сте већ попили и поправите штету насталу послије тешке ноћи пијења. Дакле, то није добра идеја.

Лијекови

Аспирин и други аналгетици ефикасни су у смањењу упале и ублажавању болова у мишићима, препорука је да се избјегава парацетамол, јер може лоше утиче на јетру која је претходно била под ударом алкохола. Опрез мора постојати и код оних који имају осјетљиву слузницу желуца.

Вода

Рехидрирање организма помаже да се ублаже симптоми мамурлука. Многи користе пића намијењена спортистима која су обогаћена електролитима или праве раствор за рехидрацију како би повратили равнотежу електролита. Не постоје докази да је ово ефикасно за мамурлук.

Спавање

Спавање заиста нема замјену, у томе се сви слажу. Недостатак чак и кратког, лаганог сна, значајно доприноси мамурлуку. Зато, ако је дошло до најгорег и ако сте претјерали, најбоље је да се добро наспавате. А слиједећи пут, послушајте савјете.

Кафа и чајеви

Кафа и друга пића са кофеином дјелују као стимуланси који могу побољшати осјећај умора који долази са мамурлуком. Поред тога, кафа, црни и зелени чај садрже неке антиоксидансе који могу смањити штетне ефекте конзумирања алкохола.

Доручак

Покушајте да доручкујете. Не постоје истраживања која би рекла да су одређене намирнице, попут сланине и пржених јаја, ефикасније од осталих. Многи људи вјерују да су угљени хидрати посебно ефикасни за „упијање” алкохола, мада се истраживања нису бавила тиме.

Антиоксиданси

На већини листа на првом мјесту се налази ђумбир, али помаже и шумско воће, грејпфурт, грожђе, шаргарепа, спанаћ, црна чоколада, орашасти плодови и зелени и црни чајеви.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана