Ово су рани симптоми упале слијепог цријева

Agencije
Ово су рани симптоми упале слијепог цријева

У хирургији акутног абдомена најчешћа је акутна упала слијепог цријева јер је то најчешћа болест и болест код које се најчешће гријеши.

Непознат узрок

Акутна упала слијепог цријева може да има веома једноставну клиничку слику болести, али и веома бизарну да могу да погријеше у дијагностици акутног апендицитиса чак и најискуснији хирурзи.

За ово има неколико разлога: разне локализације слијепог цријева у трбушној шупљини, промјенљив интензитет у еволуцији упалног процеса у тренутку прегледа. У 60 одсто болесника акутна упала је проузрокована опструкцијом (зачепљењем) слијепог цријева, а у осталим случајевима узрок је непознат.

Јавља се често у прве три деценије живота, а код дјеце је најчешћа између 12. и 14. године живота, али се може појавити и код беба. Главни симптоми су акутна бол у абдомену, мучнина, повраћање и сметње у вези с радом цријева. При прегледу су најзначајнији знакови објективна болна осјетљивост, напетост мишића трбушног зида, повишена пазушна и ректална температура и разлика вриједности.

Појачан бол

Исто тако бол се може појачати на подручју слијепог цријева само приликом подизања испруженог десног доњег екстремитета. Код карличне локализације апендицитиса повраћање и дијареја, као и неодређена нелагодност у абдомену први су симптоми. Ако се акутни апендицитис не дијагнстификује у почетној фази, наступиће компликације. Долази до пуцања и ширења упале у околину, што доводи до дифузне упале потрбушнице, која може да доведе до тешких посљедица, а понекад и до смртног исхода.

Постављање дијагнозе

Дијагноза упале слепог црева поставља се на основу анамнестичких података, клиничке слике. ЕХО абдомена даје валидне податке о упали, а повишени леукоцити у крвној слици прате упалу слијепог цријева.

Лијечење је хируршко. Том приликом се одстрањује слијепо цријево, а у зависности од упале или перфорације слијепог цријева, укључују се адекватни антибиотици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана