Ово су први знаци кетозе

ГС
Foto: Илустрација

Ако сте икад гледали начине како да регулишете исхрану, сигурно сте наилазили на кето дијету - план исхране са високим садржајем масти, умјереним садржајем протеина и мало угљених хидрата који вам може помоћи да изгубите тежину.

И вјероватно већ знате да је циљ дијете постизање кетозе, стање када ваше тијело прелази на сагоријевање масти умјесто на свој типични извор енергије, угљене хидрате. То је зато што се, генерално, ваше тијело напаја глукозом, коју добија из хране богате угљеним хидратима као што су брашно, житарице, поврће и воће. Али када драстично смањите унос угљених хидрата на кето дијети, ваше тијело се умјесто тога напаја ускладиштеним мастима. Назив дијете потиче од кетона, киселина које настају када ваша јетра користи масти извор енергије. Ови кетони се враћају у ваш крвоток и користе се за енергију.

Али како ћете знати када сте достигли овај режим сагоријевања масти? Срећом, постоје неки уобичајени знаци кетозе на које треба обратити пажњу. Ови знаци имају тенденцију да се појаве у року од двије недјеље након што је ваше тијело ушло у кетозу, али ако правилно пратите дијету, не би требало да трају дуго. Када се ваше тијело прилагоди свом новом стању сагоријевања масти, знаци би требало да нестану. Ако се неко од њих задржава дуже од три недјеље, то може бити показатељ да једете превише угљених хидрата и да улазите и излазите из кетозе:

Мучи вас непријатан задах

Кетоза може бити добра за ваш струк, али може бити лоша за ваш друштвени живот. У кетози, ваше тијело ствара нуспроизводе док разлаже масти да би их користило за енергију. Један од ових нуспроизвода је ацетон. Овај отпад се елиминише кроз урин, зној и дах, каже Бохмер.

"Описано је као воћни мирис, али не на добар начин", каже Бохмер. Док мирис не нестане, стручњак савјетује често прање зуба и пуцкање менте без шећера.

Често сте уморни

Како се ваше тијело навикава на нов режим са мало угљених хидрата, вјероватно ћете се осјећати уморно. Бохмер препоручује избјегавање напорних активности првих неколико недјеља док се ваше тијело не навикне на сагоријевање масти. Послије двије недјеље, требало би да почнете да се осјећате енергичније и да немате проблема са наставком или почетком тренинга.

Грчеви постају учесталији

Смањење уноса угљених хидрата може довести до поремећене равнотеже електролита и минерала, што значи да бисте могли да имате недостатак калијума, натријума и магнезијума, каже Бохмер. Сва три ова хранљива састојка помажу у спречавању грчева, тако да можете осјетити бол без њих. Док су многи кето фанатици узбуђени због конзумирања хране попут сира и сланине, врло је важно јести пуно орашастих плодова, сјеменки, авокада, лиснатог поврćа и масне рибе како би се осигурало довољно минерала.

Проблеми са нуждом

Кето дијета зна да изазове затвор из два разлога. Прво, не конзумирате храну пуну влакана, попут овсене каше, која садржи угљене хидрате (Сир, иако је укусан, не садржи влакна).

Друго, угљени хидрати се претварају у гликоген — који има висок садржај воде — да би се користио као енергија; када не једете угљене хидрате, количина воде у вашем систему се смањује, што отежава нужду. Најбољи начин да се борите против овога је да максимално искористите угљене хидрате које конзумирате.

"Требало би да уносите угљене хидрате из поврћа без скроба и ствари које имају пуно влакана", каже Бохмер.

Карфиол, броколи и лиснато поврће су добри избори.

"Ако ћете се посветити овоме, морате се у потпуности посветити", каже она. "Држите своје угљене хидрате између 20 и 30 грама по дану".

Мрзовоља

Промјене расположења, раздражљивост, општа глад - ови симптоми нису посебни за кето. Свака дијета са ниским садржајем угљених хидрата учиниćе да се осјећате раздражено јер ваш мозак такође користи глукозу како би обављао многе функције. Лишите свој мозак глукозе на рачун свог тијела, ал то би за посљедицу имало промјене расположења, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана