Ово су навике које су штетне за здравље срца

Независне
Foto: илустрација

Истина је да су старији људи склонији срчаним болестима, али проблеми настају у каснијим годинама као посљедица одлука донесених у младости. Стога промијените своје навике већ данас.

 

Сједење

Препуштате ли се свакодневним активностима? Одлично! Али чак и ако се два сата дневно бавите спортом, а остатак времена проведете сједећи, штетите здрављу срца. Поготово ако имате сједилачки посао, препоруча се устајање сваких сат времена и ходање неколико минута јер тако убрзавате циркулацију.

Нередовни прегледи

Обавезно провјерите ниво холестерола, крвни притисак и друге основне претраге барем једном годишње. Можда имате проблема за које ни не знате, а редовни прегледи могу вам помоћи да дјелујете брже и учинковитије.

Неадекватна прехрана

Редовна конзумација нездраве хране такође доводи до кардиоваскуларних болести. Важно је да се храните здраво и уравнотежено, али и даље можете уживати ​​у храни. Многе укусне намирнице доприносе здрављу срца.

Недостатак енергије и воље

Када вам недостаје енергије и воље, имате и мање мотивације да се правилно бринете о свом здрављу. Ако примијетите да вам лоше расположење траје већ дуже вријеме, потражите стручну помоћ.

Абдоминална претилост

Сало у стомаку један је од фактора ризика за срчане болести. Стога пратите опсег стомака и предузмите одговарајуће мјере у случају вишка масноће.

Алкохол

Повремена конзумација алкохола у умјереним количинама није опасна по живот, али проблем настаје када дође до прекомјерне конзумације алкохола. То доводи до многих болести, укључујући кардиоваскуларне.

Пушење

Пушење је један од највећих фактора ризика за многе болести и проблеме. Између осталог, пушење може довести и до кардиоваскуларних болести. Престаните пушити и избјегавајте ситуације у којима сте пасивни пушачи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана