Ово су највеће здравствене предности купања у мору

Агенције
Foto: Илустрација

Купање у мору може донијети бројне здравствене користи захваљујући комбинацији физичке активности, излагања сунцу и морској води.

Ево неколико позитивних аспеката везаних за купање у мору.

Пливање и кретање у води представљају одличан облик физичке активности. Активирање различитих мишићних група помаже у јачању мишића, побољшању циркулације и кардиоваскуларног система и јачању кондиције.

Смањује стрес

Вода има смирујући ефекат и може помоћи у смањењу стреса и напетости. Звук таласа и осјећај воде могу имати опуштајући ефекат на тијело и ум.

Излагање сунцу

Умјерено излагање сунцу помаже тијелу да производи витамин Д, који је важан за здраве кости, имуни систем и опште здравље.

Кожа

Морска вода и со могу благотворно утицати на кожу. Со помаже у пилингу коже, уклањању мртвих ћелија и подстиче обнављање коже. Међутим, након купања, важно је испрати со са коже како не би изазвала сувоћу или иритацију.

Дисање и плућа

Пливање у мору може помоћи у побољшању капацитета плућа и јачању респираторног система. Тијело мора да прилагоди своје дисање да би преживјело у води, што може бити од користи за плућа.

Циркулација

Хладна вода може да стимулише циркулацију јер тијело реагује на нагле промјене температуре повећањем протока крви на површини тијела. Ово може побољшати проток кисеоника и хранљивих материја до ћелија.

Забава и опуштање

Активности на води, као што су пливање, скакање таласа или роњење, могу пружити осјећај забаве и авантуре, што може допринијети емоционалном благостању и опуштању.

Ко треба да буде пажљив?

Важно је напоменути да особе са одређеним здравственим стањима или алергијама могу бити осјетљиве на морску воду, со и сунце и треба да се консултују са својим љекаром прије него што се упусте у дуже и интензивније купање у мору. Такође, важно је поштовати безбједносна правила на плажи и у води како бисте избјегли повреде или опасност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана