Ово су најгоре прехрамбене навике које слабе имунитет

ГС
Foto: klix.ba

Приближавањем јесени и зиме важно је фокусирати се на јачање имунитета. На наш имунолошки систем могу утјецати ствари као што су стрес, количина сна, а посебно храна коју једемо.

Што се тиче нашег имунитета, важно је имати најбоље стручне савјете о томе како приступити надолазећој сезони.

Ово су најлошије прехрамбене навика које могу ослабити наш имунитет, преноси Кликс.

Конзумирање превише алкохола

Према Марy Албус, дијететичар, конзумација превише алкохола може имати негативан учинак на наш имунитет.

"Алкохол може потиснути имунолошки одговор тијела на инфекцију", каже Албус, јер уз конзумацију алкохола тијелу може бити потребно више времена да препозна и одговори на инфекцију у развоју.

Други начин на који алкохол може ослабити наш имунитет је промјеном наше апсорпције потребних храњивих твари. Албус каже да алкохол инхибира апсорпцију виталних нутријената, попут витамина Ц и цинка, који су важни за функцију нашег имунолошког система.

Ове ствари не само да могу утјецати на то колико лако постајемо подложне нечему, већ заправо могу промијенити начин на који се наше тијело носи са симптомима болести.

"Превелика конзумација алкохола може учинити да симптоми трају дуже и постану озбиљнији него што би иначе могли", каже Албус.

Конзумирање превише шећера

Албус такођер спомиње да превише шећера у нашој прехрани може ослабити наш имунитет с временом.

"Студије су повезале редован унос хране богате шећером са ослабљеном имунолошком функцијом", каже Албус, а то је зато што на бијела крвна зрнца, која су станице укључене у борбу против инфекције, негативно утјече прекомјерна конзумација шећера, што их може спријечити да ефикасно сузбијају инфекције.

Конзумирање превише соли

Одраслој особи треба око 2.300 милиграма или мање натрија дневно, а одраслих заправо уносе у просјеку око 3.400 милиграма дневно. Прекомјерна конзумација натријума може имати трајан здравствени учинак.

"Слијеђење дијете богате натријумом која је богата прерађеном храном може изазвати упалу у тијелу и повећати ризик од хроничних болести", каже Албус.

Такођер, се вјерује да сол инхибира неке природне реакције нашег тијела ако се конзумира у прекомјерним количинама. Према Албусу, сол може потиснути протуупалне реакције, па чак и промијенити нашу цријевну микробиоту, која има важну улогу у имунолошкој функцији нашег тијела.

Велика потрошња натрија повезана је с погоршањем постојећих аутоимуних болести попут Црохнове болести, улцерозног колитиса, целијакије и лупуса.

Не уносите довољно воћа и поврћа

Према Матту Маззину, дијететичар, потребна нам је већа количина воћа и поврћа у прехрани како бисмо подржали наш имунолошки систем.

"Воће и поврће садржи велике количине витамина, минерала и антиоксиданса ", каже Маззино, а ова једињења су неопходна за подршку реакцијама вашег имунолошког система и борбу против инфекција.

Воће и поврће такођер има доста растворљивих влакана, која су заправо од помоћи нашем имунитету.

"Топива влакна су храна за бактерије које живе у нашим цријевима", каже Маззино, а здрав микробиом комуницира и подржава наш имунолошки систем како би се могао ефикасно борити против инфекција.

Недостатак витамина Д

"Витамин Д је један од најважнијих нутријената за подршку здравом имунолошком систему", каже Маззино, због својих протуупалних својстава за која је познато да побољшавају функцију имунолошких станица.

Ако цијели дан радите од куће и не излажете се сунчевој свјетлости онолико колико желите, или ако сте тренутно усред кишне сезоне, можда бисте требали размислити о уносу витамина Д из суплемента у циљу јачања имунитета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана