Ово су најефикасније методе за престанак пушења

ГС
Foto: Medical News Today

Пушење је често дубоко укоријењена навика која захтијева посвећеност, вољу и стратегију како би се превазишла.

За многе појединце, престанак пушења представља огроман изазов, али са правим приступом, могуће је успјешно напустити ову штетну навику и остварити значајна побољшања у здрављу и квалитету живота. Ево пар најефикаснијих трикова за престанак пушења:

Свијест о мотивацији и циљевима 

Кључни корак ка престанку пушења је разумијевање дубоких мотива и постављање јасних циљева. Питања попут "Зашто желим престати пушити?" и "Како ће ми престанак пушења побољшати живот?" помажу стварању свијести и мотивације. Јаснији разлози за престанак често повећавају шансе за успјех.


Промјена навика

Пушачи често имају одређене ситуације или рутине које су повезане с пушењем, као што су пушење након оброка или током пауза на послу. Промјена ових навика може бити кључна. На примјер, умјесто да пушите, можете прошетати након оброка или пронаћи друге здраве алтернативе.

Подршка од блиских особа

Обавијестите своје пријатеље и породицу о својој одлуци да престанете пушити. Имајући подршку од блиских особа може вам пружити емоционалну подршку и мотивацију. Можете се придружити и групи за подршку гдје ћете делити искуства и савјете са другима који пролазе кроз исти процес.

Физичка активност и здрава исхрана

 Активни животни стил и правилна исхрана играју кључну улогу у престанку пушења. Редовна физичка активност може помоћи у смањењу стреса и регулацији тежине након престанка пушења.

Технике опуштања

Стрес је чест окидач за пушење. Учење техника опуштања попут медитације, дубоког дисања или јога може вам помоћи да се носите са стресом без потребе за цигаретама.

Визуализација успјеха

Визуализација себе као непушача и фокусирање на позитивне промјене које ће престанак пушења донијети вашем здрављу, финансијама и животу може бити снажан мотивациони алат, преноси Глас Српске

Престанак пушења је процес који захтијева труд и упорност, али уз комбинацију ових трикова, можете остварити свој циљ и живјети здравије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана