Ово су дијелови тијела на којима је убод стршљена најопаснији

Срна
Foto: Илустрација

Ујед стршљена представља опасност за људе склоне алергијским реакцијама, најопаснији су уједи у предјелу главе и врата, јер може доћи до гушења и такве особе одмах треба да затраже љекарску помоћ, речено је Срни у Служби породичне медицине Дома здравља у Бањалуци.

Начелник Службе Косана Станетић рекла је да се приликом уједа јавља јак бол, црвенило, свраб и оток, који пролази око сат времена након уједа, осим код алергичних особа.

- Уједи стршљена посебно су опасни код особа склоним алергијским реакцијама, а код посебно осјетљивих особа може се развити и најтежа алергијска реакција – анафилактички шок, која је животно угрожавајуће стање - објаснила је Станетићева.

Она је додала да се пацијенти са таквим алергијским реакцијама жале на отежано дисање, мучнину, повраћање, дрхтавицу и повишену тјелесну температуру, те да је код оваквих пацијената неопходна хитна љекарска помоћ.

- Први корак након уједа стршљена је да се убодени дио тијела подигне у односу на труп, да би се на тај начин спријечило ширење отрова. Уколико је жаока остала у кожи, најбоље је одстранити равним ножем, а не пинцетом да би се избјегло истискање отрова - каже Станетићева.

Осим фармаколошке терапије, Станетићева је навела да многе особе примјењују и природна средства за ублажавање симптома насталих након уједа стршљена, најчешће хладне облоге, а есенцијална уља метвице и лаванде користе против бола и свраба.

Станетићева је рекла да се у народној медицини, као средства за ублажавање тегоба, препоручују и масти од гавеза и невена, а превентивно се препоручује кориштење средстава за заштиту од уједа инсеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана