Ово је убједљиво најбоља храна за јести послије тренинга

GS
Foto: Instagram

Послије интензивног тренинга, вашем тијелу је потребно адекватно гориво како би се опоравило и максимално искористило напоре које сте уложили. Правилна исхрана након тренинга игра кључну улогу у обнављању енергије, репарацији мишића и постизању оптималних резултата.

Једна од најважнијих компоненти послије тренинга је унос протеина. Протеини помажу у обнови мишића и подржавају процес опоравка. Храна попут пилетине, рибе, јаја, и млијечних производа одличан су извор протеина. Такође, биљни извори попут соје, леблебија и орашастих плодова могу задовољити потребу за протеинима код вегетаријанаца.

Уз протеине, угљени хидрати су кључни за обнављање изгубљене енергије током тренинга. Сложени угљени хидрати, као што су интегралне житарице, поврће и воће, пружају одржив извор енергије и подржавају опоравак.

Не заборавите на хидратацију. Вода је есенцијална за одржавање равнотеже тјелесних течности, посебно након знојења током тренинга. Додавање електролита, попут кокосове воде или спортских напитака, може помоћи у обнављању електролита изгубљених током тренинга.

За додатни подстицај опоравка, воће попут банана пружа брзе угљене хидрате и калијум, чиме се смањује ризик од грчева.

Запамтите, важно је слушати своје тијело и прилагодити исхрану индивидуалним потребама. Комбиновање протеина, угљених хидрата и хидратације чини савршен рецепт за пост-тренинг оброк, пружајући вашем тијелу све што му је потребно да се опорави и изгради, преноси Глас Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана