Ово је спас за многе тегобе: Египћани су га јели сваки дан

GS
Foto: X.com

Празилук су јели још древни Египћани и Римљани, а и данас је цијењен као здраво и укусно поврће, мада доста и занемарен.

Око 100 грама куваног празилука садржи свега тридесетак калорија. Мала енергетска вриједност, богатство хранљивих састојака, прехрамбених влакана, полифенола и сумпорних једињења повољно утичу на здравље.

Бета-каротен се у нашем организму претвара у витамин А, који је важан за здравље очију, репродуктивног система, као и за имунитет.

Празилук је изврстан извор витамина Ц, а највише га има у зеленим лиснатим деловима. Богат је и фруктоолигосахаридима и инулином, влакнима која дјелују као пробиотик, пишу Витамини.хр.

У траговима се могу наћи калијум, бакар, гвожђе, манган, који може да помогне у ублажавању симптома предменструалног синдрома, а повољно дјелује и на здравље штитне жлијезде.

Празилук утиче и на детоксикацију организма, смањење упалних процеса, као и на здравље срца и крвних судова. Алицин из празилука има антибактеријско и антивирусно дејство и може да смањи ниво холестерола у крви, као и крвни притисак.

Празилук је поврће које често неправедно запостављамо, а редовним конзумирањем можемо да снизимо крвни притисак, ниво холестерола, сачувамо срце и детоксикујемо читав организам

Конзумација празилука може продужити осјећај ситости, као и смањити апетит, што је добро за људе који желе да смршају или једноставно воде рачуна о својој исхрани, преноси Крстарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана