Ово је пет намирница које помажу код снижавања крвног притиска

ГС
Foto: Илустрација

Доносимо вам списак од 5 производа који ће помоћи у смањењу притиска.

Печени кромпир

Кромпир је богат магнезијумом и калијумом, два микронутријента која су важан дио терапије хипертензије. Исхрана богата калијумом помаже тијелу да ефикасније избаци вишак натријума, који подиже крвни притисак, док магнезијум подстиче здрав проток крви.

Млијеко и млијечни производи

Чаша млијека помаже у смањењу крвног притиска за 3-10% због калцијума и витамина Д, којих има у изобиљу у млијечним производима. Редовна конзумација млијека и млијечних производа може смањити ризик од срчаних обољења за 15%. Поред тога, стална конзумација млијека помаже у повећању садржаја калцијума, а студије потврђују да недостатак овог елемента у траговима повећава ризик од развоја хипертензије.

Јаја

Дуги низ година се вјеровало да честа конзумација јаја може бити опасна за срце – наводно због холестерола. Али недавна истраживања су оповргла ову заблуду и показала да бјеланце помаже у снижавању крвног притиска. У ствари, бјеланце делује на исти начин као и каптоприл, најчешћи лијек за висок крвни притисак.

Броколи

Ово здраво поврће садржи доста магнезијума, калцијума и калијума – минерала који снижавају крвни притисак. Штавише, студије су потврдиле да исхрана богата броколијем значајно смањује ризик од можданог удара, кардиоваскуларних болести и хипертензије. У клицама броколија има много једињења која помажу у смањењу оштећења артерија и на тај начин смањују хипертензију.

Сок од цвекле

Чаша сока од цвекле дневно може помоћи у снижавању крвног притиска за 10 подеока, према студији из 2013. објављеној у часопису Америчког удружења за срце. Овај ефекат се постиже преко нитрата, који се претвара у азот оксид, гас који шири крвне судове и помаже проток крви, пише Магазин Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана