Ово је најздравија собна температура

GS
Foto: Pixabay

Неке породице имају велике расправе око тога која је собна температура најудобнија.

Одлучивање о томе која температура ће бити здрава за цијелу породицу може се чинити као тежак задатак, али постоји неколико кључних правила на која треба да обратите пажњу.

Прије него што подесите термостат, упознајте се са чињеницама.

Општа правила

Најудобнија собна температура ће варирати у зависности од ваших личних преференција, годишњег доба и области у којој живите. Већина људи се може сложити да ће здрав распон ићи од 20 до 24 степена Целзијуса. У зависности од низа других фактора, можда ћете преферирати више једну температуру од друге.

На примјер, многи људи воле да подесе свој термостат на нешто топлије током зиме, поготово ако имају подрум јер је то најхладније мјесто.

У љетњем периоду људи обично желе да им домови буду мало хладнији. Многи постављају термостат на 20 степени. Топлота расте и спаваће собе се често налазе на спрату, тако да вјероватно желите да осигурате да ће овај дио вашег дома бити удобнији.

Можете мирније спавати када је температура мало нижа.

Стандарди Светске здравствене организације

Ако још увек нисте сигурни за коју температуру да се одлучите, Свјетска здравствена организација (СЗО) има своје критеријуме за то шта представља здраву собну температуру.

Према СЗО, одговарајуће обученој одраслој особи која се сматра нормалном и здравом треба да буде удобно у просторији која има приближно 18 степени Целзијуса.

Ако сте склони респираторним проблемима или алергијама, никада не би требало да подесите термостат испод 16 степени Целзијуса.

Они такође истичу да особе са инвалидитетом, старији или веома млади треба да живе на температури не нижој од 20 степени Целзијуса, преноси “Provincialheating”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана