Ово је најгоре вријеме у које можете ићи спавати

ГС
Foto: Илустрација

Стручњак за спавање објаснио је зашто се ујутро често осјећамо уморно, а све је повезано с временом када навечер идемо на спавање.

Било да се ујутро намјеравате пробудити ради трчања или опуштајућег читања, велике су шансе да сте покушали заспати пуно раније него иначе, али нисте успјели.

Већина нас мучи се одложити своје телефоне и често проводимо сате прегледавајући објаве по друштвеним мрежама или гледајући нову серију када бисмо умјесто тога требали спавати. Испоставило се да плаво свјетло нашег телефона можда неће оштетити наш сан онолико колико смо мислили, али требали бисмо одвојити пристојно вријеме да мало затворимо очи.

Према једном стручњаку за спавање, требали бисте избјегавати дријемање у одређено доба ноћи јер би то могло негативно утицати на ваше здравље.

Љекар Каран Рај изјавио је да остајање будним од 22 до четири ујутро може повећати ризик од рака и кардиоваскуларних болести.

"Одабир времена за одлазак у кревет заправо може утицати на квалитету вашег сна. Ваш сан се дијели на циклусе од 90 минута током којих ваш мозак прелази из сна без брзих покрета очију у спавање с брзим покретима очију", навео је.

Иако 90-минутни циклуси спавања остају константни, омјер не-РЕМ и РЕМ спавања се мијења како ноћ одмиче. Међутим, у раним јутарњим сатима, имате више лаганог РЕМ сна прожетог сновима, пише Кликс.

Док свака особа слиједи другачији образац спавања, ваше тијело ће се прилагодити како би осигурало да имате довољно нон-РЕМ и РЕМ спавања.

"Рецимо, на примјер, идете у кревет у три или четири ујутро. Без обзира на вашу биологију, ваш сан ће бити тежа РЕМ фаза и имат ћете мање дубљег, не-РЕМ сна. То може довести до осјећаја омамљености и умора", навео је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана